12 Decembrie 2017
923 accesări
0 comentarii

Toate cabinetele medicilor de familie şi cele ale medicilor pediatri sunt suprasolicitate în această perioadă de micii pacienţi. Copiii tuşesc, au nasul înfundat cu secreţii, iar peste tot se aud plânsete şi ţipete, iar părinţii sunt îngrijoraţi. Cam aşa arată tabloul general în aceste zile.

Se pare că infecţiile respiratorii, cel mai adesea cauzate de virusuri care afectează nasul, gâtul, dar şi căile respiratorii inferioare sunt mai agresive decât în alţi ani, iar în multe cazuri, acestea s-au suprainfectat.

„Există motive întemeiate pentru acest val de îmbolnăviri: în primul rând, copiii petrec mai mult timp în interior, iar acesta este propice pentru răspândirea virusurilor respiratorii. De asemenea, copiii au căile respiratorii mai mici, astfel că virusurile se deplasează mult mai uşor de la nas la partea din spate a gâtului şi apoi în canalul urechii. În sezonul rece, imunitatea copilului scade şi apare riscul de răceală (viroze respiratorii), infecţii virale şi bacteriene ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, dar şi gripă. Pentru a nu avea surprize în perioada rece este util ca în fiecare an să ne reamintim câteva metode prin care să ferim copilul de răceală şi gripă, cunoscut fiind faptul că aceştia au o imunitate scăzută”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Ionica Ciortan, medic pediatru.

Specialistul îi sfătuişte pe părinţi să evite aglomeraţiile în sezonul rece şi mai ales să păstreze distanţa faţă de o persoană care strănută sau tuşeşte, întrucât viruşii se împrăştie cu repeziciune în jurul acelor persoane, pe o distanţă de circa 1,5 metri. Apoi, se inhalează, în timpul respiraţiei şi după o perioadă de incubaţie a viruşilor de 2-6 zile apar primele semne de boală.

Apoi, se impune respectarea regulilor de igienă personală, aşa că micuţul trebuie să înveţe atât de acasă, cât şi de la grădiniţă să se spele corect pe mâini înainte şi după masă. De asemenea, trebuie să îşi spele mânuţele de fiecare dată după ce se joacă cu un animal, după ce foloseşte toaleta sau după porţia de joacă de afară. Precizăm că igiena mâinilor este foarte importantă în îndepărtarea germenilor de pe suprafaţa pielii, ce pot cauza infecţii şi reprezintă unul dintre motivele pentru care uneori copiii răcesc chiar şi vara.

„Scoateţi copiii în aer liber şi aerisiţi cât mai des încăperile. Cu cât deschidem mai des fereastra, cu atât diminuăm concentraţiile de virusuri din aer şi, implicit, reducem riscul îmbolnăvirilor. O încăpere în care ne petrecem întreaga zi trebuie aerisită de 4-5 ori, câte 10-15 minute, pentru a beneficia de suficient oxigen şi pentru a purifica aerul.

De asemenea, părinţii trebuie să îi lase pe copii mai mult afară, să se joace în aer liber măcar o oră”, a explicat medicul.

Totodată, se impune administrarea antibioticelor doar la recomandarea medicului specialist, pentru că acestea nu fac nimic pentru a lupta cu o infecţie virală.

„Studiile recente arată că acestea pot provoca mai mult rău decât bine organismului, în asemenea situaţii”, a subliniat dr. Ciortan.

În cazul în care cel mic face febră, atunci este necesară hidratarea cu lichide la temperatura camerei. Desigur, se poate apela şi la împachetările în prosop umed, atunci când febra este peste 39,5. Bineînţeles, acestea sunt primele metode de combatere a febrei. În plus, medicul a explicat că Ibuprofenul şi Paracetamolul sunt şi ele foarte bune pentru scăderea temperaturii copilului şi reducerea simptomelor. Trebuie menţionat, însă, că febra ajută organismul să distrugă microbii care au produs infecţia. Oricum, odată ce febra a scăzut sub 37,8, nu mai trebuie să ne facem griji în această privinţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU