Sursa foto Am Opportunities

Sursa foto Am Opportunities
17 Iulie 2020
1268 accesări
0 comentarii

Fiecare femeie trebuie să se gândească, la un moment dat, să adopte un mijloc de contracepție, pentru a evita apariția unei sarcini nedorite.

La ora actuală, mijloacele de contracepție se împart în două mari categorii: reversibile (dispozitivul intrauterin - steriletul, prezervativul, contraceptivele orale, diafragma feminină, spermicidele) și ireversibile (de exemplu, injectarea unei substanțe, sub control optic, la nivelul trompelor uterine sau ligatura tubară).

Foarte multe femei optează pentru ligatura tubară, considerând că aceasta este cea mai bună soluție pentru ele.

Potrivit dr. Daniela Mănac, ligatura tubară reprezintă întreruperea continuității trompelor uterine (cele la nivelul cărora are loc fecundația dintre ovocit și spermatozoid, în urma căreia rezultă sarcina), prin diferite procedee: extirparea unei porțiuni, legare, electrocoagulare (prin ardere), fie printr-o tehnică combinată.

„Această procedură se efectuează cu simț de răspundere de către chirurg, astfel încât rata de sarcini nedorite și implicit eșuarea procedurii să fie minimă. De obicei, procedura se efectuează odată cu operația cezariană (pe cale clasică) sau pe cale laparoscopică. În momentul luării acestei decizii, trebuie să discutaţi cu obstetricianul dumneavoastră despre ceea ce presupune această procedură și mai ales consecințele ei. Ratele de repermeabilizare tubară (adică refacerea continuității trompelor uterine) variază între 40 și 85%. Sună încurajator, dar în practică lucrurile stau puțin diferit. Eu consider că această metodă de contracepție trebuie folosită în cazuri foarte atent selecționate, cu o discuție prealabilă sau chiar mai multe legate despre consecințele ei”, a precizat medicul.

Procedura nu influențează frecvența regularității menstruațiilor

Specialistul a afirmat că tehnicile de sterilizare chirurgicală asigură un nivel foarte înalt de contracepție, dar nu elimină complet probabilitatea unei sarcini. Aşa că, după legarea sau tăierea trompelor uterine și după inserția implanturilor tubare, femeile pot rămâne însărcinate, chiar și peste mulți ani de la efectuarea procedurii, dar riscul absolut de sarcină este foarte mic.

Dr. Daniela Mănac a adăugat că cea mai eficace procedură de sterilizare chirurgicală este înlăturarea parțială a trompelor uterine după naștere, iar cea mai puțin eficace este aplicarea clipsurilor pe cale laparoscopică, însă chiar și în cazul acestei proceduri, riscul absolut de sarcină este foarte mic.

În caz de aplicare a clipsurilor pe trompele uterine, cauza unei eficacități mai mici poate fi comprimarea incompletă a trompelor, iar în caz de legare sau tăiere a trompelor uterine, cauza eșecului poate fi formarea unei fistule (a unui canal subțire) între porțiunea rămasă a trompei uterine și cavitatea abdominală.

Cu condiția utilizării unei contracepții sigure până la confirmarea impermeabilității trompelor uterine, inserția implanturilor tubare prin histeroscopie este foarte eficace, este de părere medicul.

Reprezentantele sexului frumos trebuie să ştie că legarea trompelor uterine și alte proceduri de sterilizare chirurgicală nu influențează asupra frecvenței, volumului sau a regularității menstruațiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU