Tot mai multe persoane apelează în ziua de azi la purtarea lentilelor de contact, lăsând deoparte ochelarii. Totuși, înainte de a lua astfel de decizii, trebuie să știți că acestea trebuie foarte atent îngrijite. De fapt, curățarea și întreținerea acestor obiecte este obligatorie, pentru eliminarea secrețiilor, a mucusului și a depozitelor care se prind de lentile pe toată durata purtării.
De ce să purtăm lentile de contact? În primul rând, comparativ cu ochelarii, acestea îi asigură celui care le poartă un câmp vizual mult mai extins. Așa că, dacă vă hotărâți să achizionați o pereche de lentile, trebuie să vă faceți mai întâi un control oftalmologic, întrucât doar un specialist este în măsură să stabilească ce produs se potrivește nevoilor fiecărui pacient în parte. Totodată, preexistența anumitor probleme oculare precum sindromul de ochi uscat, inflamațiile, alergiile, afecțiunile locale (conjuctivite, cheratite) afecțiunile corneei, poziția incorectă a pleoapelor, pe care doar specialistul le poate depista contraindică folosirea lentilelor. Pe scurt, este necesar să țineți cont de toate recomandările oftalmologului. În același timp, lentilele nu sunt recomandate pacienților cu artrită severă a mâinilor sau cu Parkinson, suferințe care implică diminuare severă a dexterității.
Dacă nu vă aflați într-una din categoriile enumerate, atunci, puteți opta pentru folosirea lentilelor de contact. Potrivit dr. Miruna Lepădatu, aplicarea lentilelor de contact implică, însă, dexteritate și grijă. Înainte de a le atinge, pentru a evita contaminarea cu microbi, trebuie să vă spălați pe mâini cu apă și săpun, apoi să vă ștergeți cu un prosop curat. De asemenea, se recomandă să aveți unghiile tăiate scurt pentru a nu strica lentila. Apoi, aceasta se ridică cu degetul arătător și se așează în colțul interior al ochiului, ținând pleoapele depărtate și privind spre tâmplă.
Nu țineți lentilele în ochi mai mult decât trebuie
După poziționare clipiți de câteva ori, până ce lentila se așază perfect pe iris. Înainte de a încerca singuri, repetați această operațiune de câteva ori cu medicul oftalmolog. Pentru extragere, ochiul se ține larg deschis, iar privirea se îndreaptă către rădăcina nasului. Lentila se direcționează cu ajutorul degetului arătător către colțul exterior al ochiului și se apasă ușor, iar ea se va desprinde.
„Nu uitaţi ca după fiecare folosire să utilizaţi pentru igienizare doar produse speciale de întreținere. De asemenea, curățați și recipientul de păstrare, cutiuţa în care se află lentilele. Totuşi, dacă dacă sesizați disconfort, senzație, de arsură sau de iritare la nivelul ochilor, îndepărtați lentilele imediat și mergeți la medic să vă recomande alt produs, pentru că, ignorând simptomele, riscați infecții ale corneei. Desigur, același pericol îl implică și împrumutarea lentilelor. Tocmai de aceea, nu se recomandă folosirea lor de către persoane care petrec mult timp într-un mediu poluat cu praf, fum, nisip, vapori. În acelaşi timp, nici celor care stau mult în fața ecranului computerului nu le sunt indicate deoarece uscarea ochilor este mult prea accentuată”, a subliniat medicul. De precizat că nu este indicată folosirea lentilelor mai multe ore pe zi decât v-a recomandat doctorul. De asemenea, nu le utilizați după data de expirare, pentru că, şi în astfel de situaţii vă pot fi afectaţi ochii. În concluzie, există un proces special pentru întreținerea lentilelor de contact și acestea trebuie urmat cu strictețe. Nerespectarea oricărei reguli de îngrijire poate duce la apariția unor infecții oculare neplăcute. În plus, specialiștii în optică recomandă manevrarea manuală a lentilelor, în locul utilizării unor ustensile. În special nu se recomandă să folosiţi bețișoare de urechi.