25 Noiembrie 2024
18 accesări
0 comentarii

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, conținând peste 7.000 de substanțe chimice toxice. Ca urmare, susțin specialiștii, fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin zece ani. Statisticile arată că, pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv.

Conform datelor prezentate în raportul „Health at a Glance”, în România prevalența fumatului zilnic în rândul bărbaților a fost de 30.8%, iar în rândul femeilor 7,7%, astfel prevalența fumatului în rândul bărbaților adulți (30,8 %) este de patru ori mai mare decât în rândul femeilor adulte.

Potrivit Direcţiei de Sănătate publică Judeţeană, prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este, de asemenea, îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este, şi, ea extrem de îngrijorătoare. Vârsta de începere a utilizării produselor de tutun este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. Conform unui studiu, 40% dintre elevii de liceu din România au fumat pe parcursul vieții cel puțin o țigară întreagă. Dintre aceștia, opt din zece au experimentat și noi produse din tutun - țigări electronice sau produse cu tutun încălzit. În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU