09 Octombrie 2019
849 accesări
0 comentarii

Migrena este una dintre cele mai cunoscute suferinţe cronice, caracterizată prin dureri de cap puternice, care pot apărea de mai multe ori într-un an. De cele mai multe ori, însă, acestea sunt asociate cu alte simptome, cum ar fi greaţa, vărsăturile, sensibilitatea la lumină sau la zgomot şi care se agravează în momentul în care bolnavul susţine o activitate fizică.

„De obicei, persoanele care suferă de această problemă au o deficienţă de vitamina D, vitamina B2 şi coenzima Q10, o substanţă similară vitaminelor ce se regăseşte în fiecare celulă a organismului, utilizată pentru producerea de energie, dar şi pentru creşterea şi întreţinerea celulelor”, a declarat dr. Roxana Fulea, medic de familie.

Aceasta susţine că deficienţa la care ne referim poate fi implicată în apariţia migrenelor, însă legătura nu este una clară, conform studiilor existente la ora actuală. Practic, sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica dacă un aport sporit de vitamine este eficient în cazul pacienţilor cu migrene, în general, sau dacă numai cei cu o deficienţă uşoară beneficiază de pe urma unor astfel de suplimente de vitamine.

Migrena se caracterizează prin episoade recurente de cefalee de intensitate moderată spre mare, cu durata de 4-72 ore, cu localizare unilaterală, alternând stânga/dreapta, de obicei fronto-temporală, cu caracter pulsatil, agravată de activităţile curente, însoţită de greaţă/vărsături, foto şi fonofobie.

De multe ori, există o legătură între vârstă şi migrenă. De obicei, aceasta debutează în jurul vârstei de 20 de ani, dar frecvenţa cea mai mare este întâlnită în rândul persoanelor de 30-40 de ani. După menopauză, apare o reducere a crizelor migrenoase, iar 40% dintre pacientele cu migrenă nu mai prezintă crize migrenoase după 65 de ani. Există, însă, pacienţi care prezintă crize pe toată durata vieţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU