14 Octombrie 2019
719 accesări
0 comentarii

Artrita reumatoidă este o boală foarte des întâlnită în zilele noastre, o boală care afectează puternic articulațiile. Practic, în această afecțiune se inflamează membrana sinovială, ce delimitează articulațiile. Așa că ar trebui să ne gândim mai des și la încheieturile noastre, chiar dacă nu avem dureri.

Specialiștii spun că puteți preveni apariția bolii prin evitarea ridicării obiectelor grele, împingeți ușa cu umărul, nu cu mâna și țineți cartea în palme, nu în degete. Desigur, acestea sunt doar câteva sfaturi. Înainte de toate, însă, încercați să faceți zilnic mișcare. De ce? Pentru că o activitate zilnică nu vă va furniza doar doza de energie necesară, dar va fi benefică și pentru încheieturile dumneavoastră. Foarte important este să renunțați și la fumat, întrucât simpla pufăială a țigărilor deteriorează, iremediabil, sistemul articular.

Apoi, țineți cont de faptul că alimentația trebuie alcătuită în așa fel încât să predomine legumele. Desigur, există situații în care artrita reumatoidă se poate agrava, dar totul diferă de la un pacient la altul. În concluzie, cel mai bine ar fi să vă dați seama ce vă face rău și, prin eliminare, să renunțați la alimentele care vă induc starea de disconfort.

La ora actuală, susțin specialiștii, în țara noastră, artrita reumatoidă este considerată ca fiind cel mai frecvent reumatism inflamator, afectând aproximativ 1% din populaţia generală. Pentru că numărul este alarmant, diagnosticarea cât mai precoce a acestei boli, care afectează grav calitatea vieții celor care o au, devine o urgență.

Boala poate apărea la orice vârstă

„Calitatea vieţii persoanelor cu artrită reumatoidă este afectată încă de la debutul bolii, datorită durerilor şi tumefacţiilor articulare care determină impotenţă funcţională. Pacienții nu mai pot, efectiv, să îşi desfăşoare activităţile zilnice uzuale (îmbrăcat, alimentaţie, scris etc.). Dacă nu este instituit tratamentul corespunzător, apar leziuni osteoarticulare importante, definitive, care duc la deformări ireversibile, astfel încât 50% dintre pacienţi încetează activitatea profesională în primii cinci ani de evoluţie, iar 10% dintre ei suferă de invaliditate gravă după doi ani de boală”, a declarat dr. Daniela Duşa, medic specialist reumatolog.

Ea a subliniat că artrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, media de debut fiind cuprinsă între 30 şi 55 de ani. Incidenţa cazurilor noi pe an creşte până la 80 de ani, după care începe să scadă.

Spre exemplu, în cazul femeilor, incidenţa atinge cel mai înalt nivel între 55 şi 64 de ani, iar în cazul bărbaţilor, incidenţa maximă este atinsă între 75 și 84 de ani.

„Etiologia afecţiunii nu este complet elucidată. Factorii genetici, autoimunitatea, agenţii infecţioşi, anticoncepţionalele orale, fumatul au fost incriminaţi în apariţia bolii. Fumatul este cel mai mare factor de risc din mediu implicat în etiologia artritei reumatoide şi singurul care poate fi modificat. În prezent, artrita reumatoidă nu poate fi prevenită, în schimb poate fi preîntâmpinată, prin depistarea precoce a persoanelor predispuse să dezvolte artrită reumatoidă. De altfel, în ultimii zece ani, s-a pus problema existenţei unui stadiu preclinic al artritei reumatoide, stadiu care precede debutul cu cinci ani”, a completat medicul.

Ca tratament naturist, ceaiul de urzică ar fi un remediu excelent pentru artrita reumatoidă, planta ajutând și la tratarea durerilor și a umflăturilor cauzate de artrita reumatoidă.

Ca urmare, ceaiul de urzică, consumat cu regularitate, contribuie la eliminarea acidului uric din organism. Astfel, acesta reprezintă un tratament excelent și pentru gută și artrita gutoasă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU