19 Februarie 2018
812 accesări
0 comentarii

Un stil de viaţă sănătos este benefic oricărei persoane, fie că este sau nu infectată cu virusurile hepatitice B sau C. Alimentaţia corectă - susţin reprezentanţii „Baylor Marea Neagră” - ajută organismul să fie mai puternic în faţa bolii. În plus, bolnavii trebuie să nu uite despre exerciţiile fizice şi mişcările care se potrivesc pacienţilor, în funcţie de afecţiunile pe care le au sau de vârstă, acestea fiind un instrument care ajută la stabilirea unui mod de viaţă sănătos.

Oricum, din regimul alimentar al oricărui bolnav de hepatită nu trebuie să lipsească fructele, acestea fiind bogate în vitamine şi antioxidanţi (în special citrice, fructe de pădure, mere). Mare atenţie, însă, la fructele cu un conţinut mare de zahăr, cum ar fi strugurii sau bananele, acestea trebuie consumate cu măsură.

De asemenea, pentru evitarea balonărilor, toate fructele trebuie consumate înainte de masă, nu după, pe post de desert. Apoi, orice bolnav trebuie să aibă în frigider legume, care pot fi gătite şi la aburi. Cu cât afecţiunea este mai gravă, cu atât trebuie să fie mai mare consumul de legume proaspete, în special rădăcinoase şi legume cu frunze verzi: sfecla roşie, morcovi, ţelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, salată, spanac. Alături de acestea, mai pot fi consumate, în funcţie de sezon, următoarele legume: castraveţi, roşii, dovlecei, conopidă. De precizat că varza albă şi cea roşie nu sunt recomandate, pentru că acestea pot provoca balonări.

Apoi, din dieta unui bolnav este nevoie de cereale integrale, acestea asigurând un aport semnificativ de fibre, minerale, contribuind la menţinerea echilibrului tractului digestiv. Atunci când vine vorba de carne, în alimentaţia unui pacient nu trebuie să uităm de carnea de pui, curcan şi vită, aceasta fiind o sursă importantă de proteine şi minerale, precum fier, potasiu, magneziu şi zinc.

Cu toate acestea, carnea trebuie consumată cu moderaţie, pentru ca organismul să nu fie asaltat de o cantitate prea mare de grăsimi şi colesterol.

Desigur, vechea zicală „Nicio masă fără peşte” este valabilă în cazul bolnavilor cu hepatită. Peştele este bogat în acizi graşi Omega-3 şi reprezintă o sursă importantă de proteine, care are un conţinut scăzut de colesterol.

La capitolul lactate, aici sunt recomandate lactatele degresate şi fără adaosuri de sare sau alte condimente.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU