18 Ianuarie 2020
795 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei sunt diagnosticate de către medici cu anemie şi în sarcină, motiv pentru care ele trebuie să fie şi mai atente la propria sănătate. Mai mult decât atât, subliniază specialiştii, anemia este importantă şi din punct de vedere anestezic.

Potrivit dr. Alina Balcan, ea este identificată de către medicul curant şi/sau medicul anestezist la consultaţiile preanestezice. În urma diagnosticului, pacientei i se propune un tratament adecvat, profilactic sau curativ, pe care trebuie să îl înţeleagă, să îl accepte prin semnarea consimţământului informat şi să îl urmeze cu stricteţe.

Cum este definită anemia? „Deşi este o problemă mondială de sănătate publică, raportarea ei corectă este încă deficitară. Ea ar trebui efectuată pe şase grupuri populaţionale (preşcolari, şcolari, gravide, femei, bărbaţi, vârstnici) şi per total. Incidenţa anemiei se corelează direct cu nivelul de dezvoltare şi cu politicile de sănătate publică, cu bolile endemice, cu dietele dezechilibrate şi malnutriţia, dar şi cu stări fiziologice (creşterea, graviditatea) sau patologice specifice. Rezultatele sunt, însă, dezastruoase: zeci de milioane de oameni sunt condamnate, în întreaga lume, la degradare fizică, psihică şi intelectuală, la complicaţii medicale şi chirurgicale şi deces”, susţine medicul.

De ce este anemia o problemă atât de importantă? Dr. Balcan este de părere că hemoglobina este „cărăuşul” oxigenului. În aceste condiţii, cum toate ţesuturile au nevoie de oxigen pentru buna funcţionare şi dezvoltare, ba chiar în cantitate crescută în cursul efortului, durerii, febrei sau frisonului, concluzia este logică: mai puţin oxigen la celule înseamnă proastă funcţionare şi îmbolnăvire.

„Tocmai de aceea, pentru a compensa deficitul de oxigen, inima unui om sănătos pompează mai mult sânge, ceea ce înseamnă şi un puls mai mare și un efort cardiac crescut. De asemenea, anemicul respiră mai frecvent pentru a creşte aportul de oxigen, deci iată şi un efort pulmonar crescut. Pentru o perioadă şi la un organism de altfel sănătos, anemia se poate compensa în acest mod, cu preţul oboselii chiar şi la efort minim. La pacienţii la care anemia coexistă cu boli pulmonare, insuficienţă cardiacă sau ischemie miocardică, acestea se agravează ducând la creşterea mortalităţii. Este valabilă însă şi reciproca: bolile cardio-pulmonare agravează expresia clinică a anemiei, astfel încât ea devine manifestă la nivele mai mari de hemoglobină în sânge decât la omul sănătos”, a subliniat specialistul.

Deficitul de vitamine duce la îmbolnăvire

Referitor la cauzele anemiei, acestea nu doar că sunt multe, dar şi variate. În primul rând, trebuie amintită anemia feriprivă (prin deficit de fier). Practic, măduva oaselor necesită fier pentru a produce hemoglobina. Lipsa fierului apare cel mai des prin pierderi de sânge exagerate şi/sau cronice. Acestea au loc în cazul ulcere, cancere, polipi, folosirea îndelungată a aspirinei sau AINS (antiinflamatoare nesteroidiene, Diclofenac, Indometacin, Ibuprofen etc.).

De asemenea, anemia survine atunci când organismul înregistrează un deficit de vitamine. Totodată, trebuie amintită şi anemia din bolile cronice. În această categorie intră cancerul, HIV/SIDA, artrita reumatoidă, boala Crohn, bolile inflamatorii cronice şi insuficienţa renală.

Vă întrebaţi ce teste se recomandă pentru anemie? De obicei, a explicat medicul, examenul clinic, hemoleucograma, sideremia, tensiunea arterială, pulsul, EKG, anamneza pun diagnosticul.

„Dacă este nevoie se studiază forma şi mărimea globulelor roşii sau se pot recomanda alte investigaţii. Se poate solicita consult de către un medic hematolog în cazuri mai severe/dificile. De obicei, anemia nu produce probleme strict legate de anestezie, cu excepţia formelor severe sau a celor asociate cu insuficienţă cardiacă ori boli valvulare sau pulmonare. În asemenea cazuri, pot avea loc scăderi dramatice de tensiune arterială, mai ales dacă se practică o anestezie rahidiană, care duc la ischemie miocardică, infarct, insuficienţă cardio-respiratorie, stop cardiac. În cazul femeilor gravide sever anemice, la naştere poate scădea cantitatea de sânge/oxigen care ajunge prin placenta la copil, cu consecinţe dezastruoase pentru acesta, fie pur şi simplu prin pierderea de sânge asociată acestui eveniment, fie prin efectul anesteziei rahidiene”, a adăugat dr. Balcan.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU