13 Mai 2020
871 accesări
0 comentarii

În ziua de azi, o mulţime de persoane suferă de boli neurologice, iar ce-i mai trist este că şi tinerii sunt tot mai afectaţi. Toate aceste boli sunt cauzate de sistemul nervos sau de ceea ce intervine asupra funcţiei normale a sistemului nervos.

Dr. Ramona Letea spune că simptomele neurologice îşi au deseori originea din sistemul nervos periferic şi includ senzaţie de arsură, amorţeală, înţepătură, slăbiciune musculară sau paralizie şi sensibilitate. Aceste simptome pot fi cauzate de un traumatism local, în cazul în care durerea este direct legată de un traumatism sau de o boală sistemică, care ar putea să afecteze întregul corp.

„De foarte multe ori, durerea poate fi o expresie a unei condiţii mult mai complexe. La ce mă refer când spun acest lucru? Bolnavul poate simți o durere într-o parte a corpului, în care n-a avut loc niciodată vreun prejudiciu sau nu se manifestă local o boală. Practic, acest tip de durere este cel mai dificil de diagnosticat şi tratat. Desigur, simptomele neurologice pot fi declanşate de unul sau mai mulţi nervi, dar unele sindroame, cum ar fi sindromul de tunel carpian, apar atunci când un nerv este comprimat şi lipsit de fluxul de sânge corespunzător. Într-o astfel de situație, diabetul este o cauză frecventă a neuropatiilor periferice, în care nervii sunt lezaţi din cauza nivelurilor prea mari de zahăr”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, dr. Ramona Letea.

Bineînţeles, simptomele neurologice pot fi caracteristice şi bolilor autoimune sau a virusurilor. Manifestările neurologice ce apar, însă, din cauza unor disfuncţii ale sistemului nervos autonom (parte a sistemului nervos periferic) pot întrerupe acţiunile involuntare, cum ar fi respiraţia, înghiţirea, controlul vezicii urinare sau transpiraţia. La rândul lor, acestea pot fi însoţite de modificări ale tensiunii arteriale (ameţeli, vertij, pierderea conştiinţei).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU