10 Septembrie 2019
762 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei sunt diagnosticate, lunar, de către medicii ginecologi cu chist ovarian, o formaţiune plină cu lichid, care se dezvoltă la nivelul ovarului. De cele mai multe ori, afecţiunea este întâlnită la femeile de vârstă fertilă. Mai grav este că aceste chisturi sunt, de obicei, asimptomatice. Spre exemplu, unele chisturi ovariene se pot rupe sau torsiona, declanşând o durere puternică, plus o sângerare intraabdominală. Altele, în schimb, pot deveni maligne.

Tocmai de aceea, toate aceste complicaţii trebuie evitate. Cum? Prin controale medicale periodice, cu depistarea şi înlăturarea acestor chisturi înainte ca ele să se complice prea tare. Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, chistul ovarian este o afecţiune ginecologică ce poate fi evidenţiată ecografic, fiind de dimensiuni şi tipuri diferite. „Indicaţia acestor chisturi ovariene este ca ele să fie depistate din timp şi ţinute sub control, pentru a trata posibilele complicaţii. Primele semne sunt greaţa, durerea, ameţelile, sângerările vaginale. Tratamentul chisturilor ovariene poate varia, în funcţie de vârsta pacientei, tipul şi dimensiunile acestuia, precum şi de simptome. Indicaţia pentru intervenţia chirurgicală poate surveni uneori de urgenţă. O astfel de afecţiune poate fi depistată dacă mergeţi anual la un control ginecologic”, este îndemnul medicilor constănţeni.

Aminteam în rândurile de mai sus că o altă complicaţie ce poate apărea este transformarea malignă a chistului ovarian. Nici la acest moment nu se cunosc cu exactitate care sunt cauzele care determină această evoluţie, dar, de-a lungul timpului au fost identificate o serie de condiţii favorizante şi anume: vârsta avansată (menopauza), fumatul, obezitatea, lipsa unei sarcini dusă la termen şi lipsa alăptatului, medicaţia hormonală stimulantă a ovulaţiei. Pe această listă mai pot fi adăugate terapia de substituţie hormonală, istoricul personal sau familial de cancer ovarian, cancer de sân sau colorectal.

Chisturile pot fi operate

Ca urmare, diagnosticul este precizat cu ajutorul ecografiei transvaginale care poate depista chistul ovarian şi îi descrie caracterele. Medicii ne sfătuiesc ca în cazul chisturilor ovariene care nu răspund la tratamentul medicamentos şi care îşi modifică dimensiunea de la un control la altul şi care sunt dureroase, să fiţi şi mai atente.

În acelaşi timp, medicii le avertizează pe reprezentantele sexului frumos că există şi situaţii în care nişte banale chisturi pot duce la infertilitate sau au un aspect sugestiv de malignitate, motiv pentru care este necesară excizia acestora. Nu vă speriaţi, în ziua de azi, operaţia poate fi efectuată laparoscopic, dar se poate realiza şi prin abord clasic, deschis, în funcţie de preferinţa pacientei.

Deci, nu vă panicaţi! Intervenţia chirurgicală se realizează cu extragererea chistului şi păstrarea ţesutului ovarian sănătos, operaţie care se numeşte chistectomie ovariană. Atunci când chistul este aderent la ţesutul ovarian, se va extrage, însă, întreg ovarul purtător de chist, intervenţie numită ovariectomie.

Totuşi, dacă chistul ovarian este malign, atunci intervenţia va îndepărta ambele ovare împreună cu uterul, precum şi cu ţesuturi adiacente suspecte de invazie. După aceea, operaţia poate fi însoţită de chimioterapie şi de radioterapie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU