22 Decembrie 2016
2390 accesări
0 comentarii

Preparatele de Crăciun, stropite cu băuturădin belşug, sunt un adevărat duşman al sănătăţii, chiar şi pentru cei mai mâncăcioşi, tocmaide aceea acestea trebuie consumate„pe gustate“, cu pauze de câteva ore între mese.

Pentru toate acestea, medicii gastroenterologi recomandă cumpătare, în caz contrarcei care au făcut excese putând ajunge la spital.


Chiar dacă sunt gustoase şi este greu de rezistat unor tentaţii culinare atât de apetisante cum sunt produsele de Crăciun, oamenii ar trebui să evite supraalimentaţia şi să consume ponderat carnea de porc şi preparatele tradiţionale, precum cârnaţi, caltaboş, lebăr, şuncă, sarmale, şorici, jumări.


Desigur, toate acestea ar trebui combinate cu legume şi servite cu măsură, oricât de gustoase ar fi alimentele. Având în vedere că un procent destul de însemnat din rândul populaţiei ţine încă post, organismul va avea de suferit în perioada sărbătorilor, pentru că după o mulţime de restricţii alimentare, se începe cu cea mai grea carne care poate exista, respectiv carnea de porc.


„Absolut toate preparatele de Crăciun sunt preparate grele pentru un om normal, baremi pentru un bolnav. Cele mai frecvente acutizări sunt cele ale colecistului, stomacului şi pancreasului, pentru că o masă copioasă, bogată în aperitive, tobă, lebăr, brânză, caşcaval, ciorbă şi urmată de un alt fel principal, plus sarmale nu poate duce la altceva. Aceste mese sunt extrem de grele pentru colecist şi pentru pancreas, tocmai de aceea această perioadă este perioada decompensărilor mai multor afecţiuni”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Mioara Muşat, medic gastroenterolog.


Specialistul consideră că din cauza abuzurilor alimentare se poate ajunge direct la pancreatită. Din acest motiv, recomandarea este ca oamenii să mănânce carne de porc de Crăciun, dar în cantităţi ponderate. „Cel mai bine ar fi ca într-una din zile să se mănânce friptura şi răcitura şi apoi sarmalele, spre exemplu, pentru că nu este indicat să se mănânce toate produsele la o singură masă. Ele ar trebui în mod clar împărţite pe zile”, a explicat medicul.


Tocmai pe fondul exagerărilor alimentare, dr. Muşat a precizat că foarte mulţi constănţeni ajung la spital imediat după sărbători cu colecistite şi pancreatite acute, mai ales în secţiile de Gastroeterologie. Cel mai mult, însă, îi afectează alcoolul.


„Foarte multe persoane nu au foarte clar în minte ce înseamnă noţiunea de a bea. Spre exemplu, mulţi şoferi profesionişti nu beau în timpului anului, când lucrează, dar de sărbători, când sunt liberi, consumă prea mult alcool şi de aici apar o serie de probleme. Oamenii nu conştientizează că şi vinul, chiar dacă este de butuc şi este făcut în casă, le afectează foarte mult starea de sănătate”, a subliniat specialistul. Acesta este şi motivul pentru care cadrele medicale sunt de părere că ar trebui făcută o educaţie în privinţa consumului diferitelor licori, pentru că românii consumă prea mult alcool.

Taguri articol: stiri medicale alimente medicii alimentaţia probleme

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU