07 Noiembrie 2019
686 accesări
0 comentarii

Specialiştii spun că meningita reprezintă inflamarea meningelor, adică a membranelor care acoperă creierul şi coloana vertebrală şi este cauzată frecvent de o bacterie sau un virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor, a adolescenţilor sau adulţilor tineri, dar riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat, însă, un nou test care este capabil să diagnosticheze meningita bacteriană în mai puţin de o oră, faţa 24 sau chiar 48 de ore necesare până acum.

Identificarea rapidă a infecţiei nu este întotdeauna facilă, pentru că primele simptome ale bolii (stare de vomă, febră, durere de cap) sunt foarte asemănătoare cu cele ale unor infecţii virale comune. Ca urmare, de multe ori medicii ori administrează medicamente pentru meningită în cazurile suspecte, în aşteptarea rezultatelor analizelor, ori le prescriu cu întârziere.

Dispozitivul realizat de către cercetători este de dimensiunea unei imprimante portabile şi poate fi folosit foarte uşor şi de către personalul medical nespecializat. Aparatul analizează probe de sânge sau de salivă pentru a detecta infecţia cu meningococ într-un timp extrem de scurt.

Testul, denumit LAMP (Loop mediated isothermal amplification), identifică prezenţa anumitor gene comune tuturor tulpinilor de meningococ în proba analizată. Apoi, aparatul emite un semnal colorat, indicând dacă pacientul respectiv este sau nu infectat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU