Sursa foto Consult Psihologie

Sursa foto Consult Psihologie
23 August 2020
863 accesări
0 comentarii

Menopauza constă în încetarea menstruaţiei şi este reprezentată de acea perioadă în care ovarele nu mai produc hormoni sexuali, respectiv estrogen şi progesteron. Pentru toate doamnele, semnele şi simptomele menopauzei încep a se manifesta, însă, înainte ca menstruaţia să înceteze definitiv. De notat că absenţa menstruaţiei pe o perioadă de 12 luni consecutive indică instalarea definitivă a menopauzei.

Înainte de toate, trebuie să reţineţi că menopauza este un proces biologic natural şi nu o afecţiune medicală. Deseori, aceasta este asociată cu modificări hormonale, fiziologice şi psihice. Cert este că menopauza nu reprezintă, nicidecum, sfârşitul tinereţii sau a vieţii sexuale a unei femei. Potrivit dr. Dana Mănac, hormonii, prin secreţie ciclică, ne sunt de ajutor în perioada fertilă, protejând organismul feminin faţă de osteopenie/osteoporoză, faţă de bolile cardio-vasculare, la menţinerea unui status psihologic optim.

„Odată cu scăderea sau abolirea secreţiei hormonale ovariene, în perimenopauză sau menopauză, femeile resimt iritabilitate, insomnie, transpiraţii nocturne, bufeuri, oboseală, durere, disconfort vaginal, uscăciune vaginală. Acestea sunt cele mai frecvente simptome întâlnite la femeia adultă aflată în menopauză, însă nu sunt singurele. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră ginecolog despre ce experimentaţi de când sunteţi în perioada de perimenopauză sau dacă aţi intrat la menopauză - combaterea acestor simptome vă va creşte calitatea vieţii, vă poate îmbunătăţi calitatea somnului şi starea de bine. Contează cât trăim, dar este important şi cum trăim, având în vedere că există soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii”, a subliniat medicul.

Pentru că menopauza nu este o afecţiune, ci o etapă normală din viaţa fiecărei femei, ea nu poate fi tratată. Totuşi, există metode prin care poţi ameliora simptomele. În principiu, se recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă sportul şi o dietă echilibrată, adică mai puţine alimente procesate, evitarea alcoolului şi a cofeinei, dar şi mâncărurile prea condimentate.

Femeile îşi pot continua viaţa sexuală

În caz de insomnie sau irascibilitate, apatie şi depresie sunt recomandate tehnici de respiraţie, meditaţie sau yoga, care reuşesc să vă mai calmeze. O întrebare care stă pe buzele tuturor femeilor care se pregătesc să intre la menopauză este dacă după ce intervine acest proces îşi pot continua viaţa sexuală. Răspunsul este da. Specialiştii spun că, chiar dacă dorinţa sexuală poate scădea, nevoia de a face dragoste cu partenerul nu va dispărea. Cât despre posibila uscăciune vaginală, aceasta poate fi contracarată cu lubrifiant, iar durerile pot fi evitate.

Oricum, trebuie reţinut faptul că, un prim simptom al începerii tranziţiei către menopauză se referă la ciclurile menstruale, care îşi schimbă frecvenţa şi devin neregulate. De asemenea, abundenţa menstrelor variază, în unele luni vor fi mai abundente, iar în cele finale, vor deveni din ce în ce mai moderate. Mai supărătoare vor fi bufeurile şi transpiraţiile. În timpul unui astfel de bufeu, vasele se dilată pentru a putea permite sângelui să ajungă cât mai aproape de suprafaţa pielii, inima pompează mai repede, pentru ca sângele să poată circula mai repede către suprafaţă, pentru a se răcori. Tot la menopauză, este posibil ca femeia să aibă palpitaţii ale inimii. Acestea mai pot apărea, însă, în timpul bufeurilor sau pot fi asociate cu stări de anxietate, spasme musculare şi dureri de cap.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU