28 Ianuarie 2020
2848 accesări
0 comentarii

După o anumită vârstă, fiecare femeie ar trebui să meargă la medic, pentru un control mamar. Medicii spun că acesta este binevenit, chiar şi în condiţiile în care nu aveţi niciun fel de simptom, şi mai ales în condiţiile în care unele boli se pot manifesta extrem de silenţios. Situaţia este cu atât mai evidentă dacă aţi observat o modificare la nivelul sânilor, în aceste condiţii controlul fiind absolut necesar.

Pentru femeile care nu au atins încă vârsta de 40 de ani, precum şi pentru cele care alăptează, ecografia mamară este folosită eficient ca metodă de diagnostic, iar pentru femeile trecute de 40 de ani, aceasta vine în completarea mamografiei.

Potrivit dr. Anda Teodora Balaur, medic specialist Radiologie-Imagistică medicală, competenţă Senologie-Imagistică, ecografia mamară ajută medicul să ofere un diagnostic în următoarele cazuri: simptome mamare precum durere, umflături sau înroşire; diferenţierea între un nodul mamar umplut cu lichid (chist) sau un nodul solid (benign sau malign); examinarea sânilor femeilor sub 40 de ani, cu ţesut mamar mai dens, caz în care mamografia nu este eficientă.

Investigaţia este recomandată şi pentru examinarea sânilor cu implanturi mamare, examinarea sânilor femeilor însărcinate, precum şi verificarea rezultatelor anormale detectate în urma mamografiei. În plus, aceasta este recomandată pentru biopsie, cu rol de a ghida recoltarea de lichid dintr-un chist sau a puroiului, dar şi ca punct de reper în cazul intervenţiilor chirurgicale mamare pentru tumori foarte mici, nepalpabile ori pentru modificările de mărime ale unui chist sau pentru a vedea cât de mut s-a extins cancerul la nivelul sânului.

Investigaţia este neinvazivă

„Ecografia mamară este o metodă neinvazivă, nedureroasă şi uşor accesibilă de diagnostic imagistic şi urmărire a afecţiunilor sânului, fie ele benigne sau maligne. Este indicată ca screening anual tuturor femeilor cu vârste între 30-40 ani şi celor de peste 40 ani ce au sânii cu structura fibroglandulară, densă. Orice femeie, indiferent de vârstă, are obligaţia de a efectua ecografia mamară dacă: palpează o formaţiune la sân sau axilă; o porţiune de tegument de la nivelul sânului şi-a schimbat aspectul, dacă unul dintre sâni devine roşu, îngroşat sau prezintă o ulceraţie sau dacă observaţi o scurgere mamelonară, sangvinolentă şi unilaterală. De asemenea, sunteţi sfătuiţi să faceţi această ecografie dacă mamelonul este retras. Dacă anterior s-a efectuat o mamografie, ecografia mamară poate fi indicată în completare, la toate femeile cu sâni denşi sau la cele la care s-a depistat o anomalie la mamografie. În acest caz, ecografia face diferenţa între o formaţiune solidă şi lichidă sau ridică suspiciunea unui nodul cu caractere suspecte pentru malignitate. Diagnosticul de certitudine este pus histopatologic”, a explicat medicul.

Dr. Balaur a precizat că anomaliile benigne (chisturi, mastoză-fibrochistică, adenoame sau inflamaţiile) sunt urmărite periodic ecografic. Astfel, se monitorizează dimensiunile, aspectul ecografic (structură, contur, relaţia cu ţesutul glandular de vecinătate) şi numărul anomaliilor.

Orice bărbat ce semnalează o modificare palpabilă sau de volum a unui sân sau a ambilor, trebuie să efectueze, şi el, ecografia mamară. Spre exemplu, cea mai frecventă anomalie depistată la bărbaţi este ginecomastia, însă pot fi prezente şi formaţiuni nodulare.

În concluzie, trebuie precizat că ecografia mamară este nedureroasă, poate fi repetată oricând, fără contraindicaţii sau efecte adverse şi nu necesită pregătire anterioară a pacientei/pacientului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU