14 Martie 2024
20 accesări
0 comentarii

Merișoarele sunt fructe de pădure cu gust dulce-acrișor specific și cu numeroase efecte benefice asupra sănătății, efecte datorate conținutului de compuși fitochimici, vitamine și minerale, ce luptă împotriva inflamațiilor, stresului oxidativ, bolilor de diverse feluri, infecțiilor etc. Acestea pot fi consumate ca atare, sub formă de sucuri, sosuri, dulcețuri, peste preparate dulci sau sărate, în cerealele pentru micul dejun, în produse de patiserie, preparate cu cereale, legume sau carne. Specialiștii spun că aceste fructe micuțe pot ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar. Efectul este dat de proprietățile pH-ului acid ce induc efectul bacteriostatic.

Totodată, merișoarele conțin un fitonutrient unic ce previne ca E. coli să se atașeze de celulele vezicii și tractului urinar, reducând riscul de apariție a infecțiilor urinare. În același timp, fitonutrienții conținuți se reduc considerabil în urma procesării, fiind chiar nedectabili în unele produse. Suplimentele sunt de obicei îmbogățite cu acest nutrient, tocmai pentru a spori efectele benefice. Medicii susțin că merișoarele ar mai putea avea proprietăți antivirale împotriva afecțiunilor gastrointestinale, prevenind ca virusul să se atașeze de celulele sangvine și să infecteze gazda. De asemenea, ele abundă în flavonoizi ce au acțiune antimicrobiană, antioxidantă și proprietăți antiinflamatorii. Cercetările arată că anumiți compuși din merișoare ar putea reduce bolile și ar favoriza tratamentul afecțiunilor periodontale sau a bolilor inflamatorii stomatologice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU