16 Ianuarie 2017
10168 accesări
0 comentarii

Tocăniţa şi ciorba nu sunt un pericol pentru siluetă sau pentru sănătate atâta timp cât sunt gătite în casă, cu produse simple. Mediul nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte, într-un interviu pentru „Dilema Veche” despre obiceiul mâncatului sănătos, dar şi despre miturile din alimentaţie.

„Dacă mâncăm în continuare produsele simple, nu e un pericol. Gătitul în casă nu e un pericol. Tocăniţa şi ciorba nu sunt un pericol. Sau un banal orez cu lapte, ori clătite. În momentul în care mâncăm lucruri care conţin multe ingrediente, nu putem să ne dăm seama câte grame de grăsime sau de zahăr sunt într-un produs. Tu-l mănânci relaxat că-i doar un biscuit sau un covrigel şi nu realizezi că, de fapt, organismul tău primeşte un soi de… superfood”, spune dr. Mihaela Bilic.

De asemenea, vorbind despre „adevărurile esenţiale“ despre mâncare, Mihaela Bilic atrage atenţia asupra unor mituri care tind să pună stăpânire obsesiv pe alimentaţia românilor.

„Se creează aşa-zise false alternative. Toate aceste vorbe sunt spuse simplist, nu sunt argumentate. Noi le luăm ca atare. Când, de fapt, nu se explică exact. Sunt vreo zece replici care se repetă la nesfârşit, nu ştiu cum de au putut fi aşa de repede adoptate. De pildă, referitor la tipurile de zahăr: zahărul, indiferent de care, e identic. Nu există unul mai sănătos. Nu e aliment, ci condiment. De asta trebuie să-l mâncăm puţin şi rar. Cartofii prăjiţi îngraşă, dar pentru că au ulei. Acelaşi ulei care îngraşă şi în salată, mai mult decât untul sau slănina. Suntem singura naţie care-şi contestă tradiţiile - cazul cărnii de porc. De ce mâncăm noi acum grăsime de cocos şi palmier, doar pentru că sunt vegetale, şi contestăm, de pildă, carnea de porc?”, a mai adăugat Mihaela Bilic pentru „Dilema Veche”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii