Sursa Galenus

Sursa Galenus
13 Iulie 2020
894 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane consideră că varicele sunt doar o problemă estetică, dar ele înseamnă mult mai mult decât atât, susţin medicii. Practic, prin ele, sângele nu circulă normal, are tendinţa să se coaguleze şi să formeze cheaguri, ceea ce înseamnă - desigur - probleme de sănătate.

La început, varicele dau simptome uşoare, precum mâncărimi de gleznă, senzaţie de picior greu, umflat, senzaţie de arsură, crampe musculare, prurit, iritaţii cutanate. Apoi, pot apărea modificări de culoare a tegumentului, care arată că sângele stagnează în venă, bălteşte pe celule şi le sufocă.

Varicele sunt o problemă de sănătate care nu ar trebui să fie ignorată, pentru că, neglijate, se pot transforma într-un ulcer varicos de gambă. În plus, persoana afectată riscă să sufere complicaţii mai grave, precum tromboză, dermatită de stază, hemoragie prin ruperea varicelor, embolism pulmonar etc.

Totodată, la nivelul picioarelor, există două sisteme venoase: unul profund, vital, prin care circulă 80% din sângele care se întoarce la inimă, şi unul superficial, prin care circulă cel mult 20% din sânge. Acesta din urmă dezvoltă varice. Partea bună este că, dacă anulăm aceste vene afectate, sângele care circulă prin ele este preluat, imediat, de sistemul venos profund.

Necesitatea anulării varicelor este extrem de importantă, pentru asta există, la ora actuală, mai multe tipuri de tratament. Spre exemplu, la tratamentul clasic chirurgical, care presupune operaţie şi internare în spital, se apelează doar în stadii avansate ale bolii varicoase. În stadii incipiente funcţionează foarte eficient scleroterapia, o procedură simplă, non-invazivă, care durează aproximativ 20-30 de minute.

Purtarea ciorapilor compresivi vă ajută

Aceasta se referă la injectarea direct în venă a unui agent sclerozant, care irită endoteriul venos al vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular. Singura cerinţă, după tratamentul varicelor, este purtarea ciorapilor compresivi, care, fiind fabricaţi din bumbac, nailon sau spandex, vă ajută foarte mult.

Potrivit dr. Viorel Ispas, ulcerul varicos este leziunea pielii dată de afecţiunile venelor membrelor inferioare. Mai grav este, însă, că deseori boala recidivează.

„Venele membrelor inferioare, atât cele superficiale, cât şi cele profunde, au pe traiectul lor valvule ce împiedică refluarea sângelui, în special în timpul mersului şi la statul în picioare. Când aceste valvule nu funcţionează, sângele stagnează în vene, ceea ce determină dilatarea lor, adică apariţia varicelor. Odată cu evoluţia bolii, presiunea crescută a sângelui din vene modifică pielea, care devine mai subţire, se colorează în brun şi, în final, apare ulceraţia”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că ulcerul varicos apare, de obicei, deasupra gleznei şi este înconjurat de piele colorată în brun. În privinţa dimensiunilor acestuia, aici totul este diferit de la un pacient la altul. Un aspect este, însă, comun: zona afectată se infectează frecvent. Acesta este motivul pentru care dr. Viorel Ispas le recomandă persoanelor care acuză astfel de probleme să se prezinte la medic pentru un diagnostic corect şi o terapie optimă.

Diagnosticul se face prin intermediul ecografiei Doppler a venelor membrelor inferioare. Trebuie precizat că, fără tratament, ulcerele varicoase nu se vindecă, ci, dimpotrivă, se infectează, cresc în dimensiuni foarte repede, devin dureroase şi limitează semnificativ mobilitatea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU