06 Februarie 2024
36 accesări
0 comentarii

Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți o durere puternică în zona degetului mare de la picior și să nu puteți merge normal? Dacă deformarea a progresat rapid, iar dacă degetul mare de la picior îl încalecă, deja pe următorul, ar trebui să mergeți la un medic ortoped, pentru că aveți toate șansele să fiți diagnosticat cu Hallux Valgus sau pe românește, monturi.

Totodată, dacă pielea de deasupra montului este iritată, roșie sau crăpată sau dacă apar bătături în talpa piciorului lateral de degetul mare, aveți și mai multe motive să mergeți la doctor. Cum apar monturile? Potrivit dr. Marius Uscatu, construcția piciorului în sine poate favoriza apariția monturilor - raporturi neobișnuite de mărime între oase; mobilitatea crescută (condiționată hormonal) a ligamentelor antepiciorului, în cazul femeilor, care reprezintă 95% din cazuri. De asemenea, trebuie luate în calcul traumatismele care apar la nivelul antepiciorului, lipsa celui de al doilea deget, în urma unui traumatism și/sau amputatie, poliartrita reumatoidă. Bineînțeles, o altă cauză care duce la apariția acestei probleme se referă la încălțămintea strâmtă, incomodă sau tocurile înalte, care nu favorizează apariția monturilor, dar le poate agrava pe cele deja existente. Din păcate, Hallux Valgus nu poate fi prevenit, iar exercițiile fizice aplicate greșit pot agrava la rândul lor problema.

„Concret, osul metatarsian se deplasează, se roteşte şi se ridică, moment în care deformaţia devine vizibilă. Urmează înclinarea degetului mare, care ajunge să împingă celelalte degete. Trebuie subliniat că există două tipuri de monturi: juvenile (congenitale). Acesta apare în adolescenţă, evoluează lent şi provoacă primele dureri în jurul vârstei de 40 de ani. Monturile statice apar odată cu menopauza şi evoluează foarte rapid. Netratate, acestea pot duce la deformări complexe ale piciorului. Tocmai de aceea, corectarea acestei deformaţii a antepiciorului poate fi stopată exclusiv pe cale chirurgicală. Este contraindicată operaţia piciorului unui suferind de diabet, în majoritatea cazurilor. Şi fumătorii au unele restricţii la operaţie, dar acestea pot fi ridicate după o perioadă de minimum trei luni de abstinenţă. Pe de altă parte, tratamentul nechirurgical nu va elimina problema, însă va modera evoluţia ei”, a precizat medicul.

Alte recomandări sunt de a purta o încălţăminte adecvată, evitarea sporturilor care solicită mult piciorul (fotbal, de pildă). De asemenea, este contraindicat statul prelungit în picioare. Mare atenţie! Dat fiind faptul că este vorba despre o deplasare a oaselor, deformaţia nu dispare cu aplicaţii locale de tipul tincturilor, unguentelor şi nici cu medicamente.

Taguri articol: monturi artrita chirurg diagnostic durere medicamente picioare femei ortoped

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU