Sursa Playtech.ro

Sursa Playtech.ro
15 Iunie 2020
697 accesări
0 comentarii

Vă doare capul, iar durerea persistă, deja, de câteva zile? În acest caz, este posibil să suferiți de cefalee, afecțiune care se manifestă prin durere la nivelul regiunii cefalice. Totuși, cefaleea poate fi un simptom ce poate prevesti multe alte boli, motiv pentru care nu trebuie ignorată.

Spre exemplu, susțin specialiștii, durerea de cap poate fi cauzată și de o boală neurologică, cum ar fi un accident vascular cerebral (AVC). În același timp, ea poate fi provocată de către unele boli organice, cum sunt cele hematologice sau cerebrale. De asemenea, și bolile inflamatorii de la nivelul sinusurilor pot declanșa cefaleea. Din categoria acestora fac parte sinuzitele și otitele. Totodată, bolile infecțioase pot da simptome de dureri de cap la nivelul regiunii cefalice. Desigur, acestea pot fi provocate și de alte cauze, cum sunt limfoamele maligne, spondiloza, anumite traume etc.

De regulă, durerile de cap sunt vagi și pulsatile, acute și localizate și pot dura câteva minute sau câteva zile. Există trei tipuri principale de cefalee: tensională, migrenă și cluster, iar fiecare dintre acestea poate avea cauze proprii și diferite simptome.

Spre exemplu, migrenele diferă de cefaleele tensionale, în sensul că durerea este de obicei limitată la o parte a capului și poate fi descrisă ca durere pulsatilă, de la moderată până la severă.

Cert este că majoritatea oamenilor suferă de cefalee în timpul vieții. Practic, de dureri de cap nu prea scapă nimeni. Cu toții experimentăm, de-a lungul timpului, astfel de stări. În unele situații, însă, pacienții se pot simți amețiți și au o senzație neplăcută în zona frontal-occipitală. Alteori, cefaleea poate apărea noaptea sau dimineața și să fie la nivel intra-cranian. Această stare de durere este accentuată de poziția culcat. În cazuri grave, pot să apară și stări de greață și vărsături, tulburări de vedere și brahicardie.

Durerea poate dura chiar şi câteva zile

Dacă este cazul unei meningite, cefaleea este intensă, însoțită de febră și intoleranță la lumină. În această situație, persoana care are meningită are starea generală de sănătate alterată. Ce este de făcut atunci când durerea nu dispare, orice ați face? Cum vă puteți da seama când cefaleea este suficient de gravă pentru a vă adresa medicului?

Potrivit dr. Adrian Barbu, durerea de cap (cefaleea) poate fi resimțită ca o durere ascuțită, o jenă sau o durere pulsatilă localizată pe una sau pe ambele părți ale capului, izolată într-o anumită zonă sau poate porni dintr-un punct, cuprinzând apoi tot capul. Aceasta se poate dezvolta treptat sau brusc și poate dura mai puțin de o oră, până la câteva zile.

Medicul avertizează pacienţii că, în unele cazuri, durerea de cap poate semnaliza o afecţiune serioasă, cum ar fi o tumoră cerebrală, un accident vascular cerebral, un anevrism sau un cheag de sânge.

„Acesta este motivul pentru care nu trebuie să neglijaţi simptomele şi să vă adresaţi medicului neurolog. Cefaleea este considerată cronică atunci când durerea persistă mai mult de 15 zile sau o lună. Cefaleea datorată stărilor de tensiune reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cefalee. Aceasta poate fi provocată de stres, anxietate, depresie, foame, furie, oboseală, extenuare, dar şi de poziţiile incorecte sau tensiunea musculară. Durerile de cap se pot instala lent sau brusc. Poziţia şezândă îndelungată sau poziţia incorectă, incomodă şi tulburările de vedere pot, de asemenea, să declanşeze durerile de cap. Partea bună este că cefaleea poate să dispară după relaxare sau după administrarea unor medicamente”, a explicat medicul.

În cazul în care apar cel puţin 15 episoade de cefalee pe lună, pentru o perioadă de şase luni, se poate considera că este cefalee cronică.

Desigur, terapia ajută la reducerea frecvenţei sau sistarea durerilor de cap datorate stărilor de tensiune, dar nu se poate spune că există un tratament standard pentru tratarea cefaleei. De fapt, spun medicii, tratamentul este individualizat pentru fiecare persoană în parte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU