11 Octombrie 2019
813 accesări
0 comentarii

Auzul este foarte important pentru toți oamenii, dar acesta poate fi afectat la un moment dat, cauzele fiind multiple. Mai grav este că pierderea auzului este o problemă care are un impact major asupra oricărei persoane: nu putem comunica cu familia și prietenii, nu mai înțelegem conversațiile telefonice, nu auzim televizorul, muzica sau sunetele din jur.

Statisticile arată că, în România, peste două milioane de persoane au o problemă de auz, iar până la 50% dintre persoanele cu deficiențe auditive au vârsta sub 65 de ani, mulți dintre ei fiind copii sau tineri. Totodată, trei bebeluși dintr-o mie se nasc cu probleme permanente de auz.

Audiologul Ionuț Ștefănescu susține că principalele cauze care provoacă hipoacuzia sunt expunerea prelungită la plafoane excesive de zgomot (peste 85 decibeli), înaintarea în vârstă, bolile circulatorii, unele medicamente toxice pentru nervul auditiv etc.

„Cauzele pot fi multiple, unele dintre ele se pot vindeca sau ameliora medicamentos sau chirurgical, altele au nevoie de protezare auditivă. Este important să vă prezentați la medic imediat ce observați o scădere a auzului, mai ales dacă aceasta a apărut brusc. Hipoacuzia, adică scăderea auzului, va fi investigată de medicul dumneavoastră printr-un examen clinic ORL, dar și cu ajutorul unor examene paraclinice, cum ar fi audiometria, imepedansmetria, potențialele evocate auditive și dacă este nevoie cu ajutorul examinării RMN sau CT”, a explicat specialistul.

Acesta a ținut să sublinieze că hipoacuzia nu doare, dar, de cele mai multe ori, afectează calitatea vieții. De ce? Pentru că țiuitul, vâjâielile permanente, pierderea capacității de coordonare în spațiu nu permit celui care suferă să se concentreze și să ducă la bun sfârșit activitățile cotidiene.

Aparatul auditiv poate fi soluția

„Indiferent de cauzele care o provoacă (ereditare, inflamatoare, disfuncții ale unor organe), hipoacuzia, fie și parțială, afectează psihicul, produce neîncredere în forțele proprii, irascibilitate, naște idei de inferioritate. Mult rău fac și zgomotele profesionale, industriale, dar și petardele, muzica dată la maximum, gălăgia traficului rutier etc.”, menționează Ionuț Ștefănescu.

Partea bună a lucrurilor este că, în ziua de azi, există o mulțime de modalități de a ajuta oamenii cu pierdere de auz. Așa că, dacă pentru unii soluția o reprezintă tratamentul cu medicamente ori intervenția chirurgicală, în cazul altora, aparatul auditiv este cea mai potrivită alegere.

Ca urmare, persoanele cu deficiențe de auz pot beneficia de aparate auditive, dispozitive de ascultare și de implanturi cohleare. În plus, acestea pot beneficia de logopedie, de reabilitare auditivă și alte servicii conexe. Deși nici cele mai avansate aparate auditive nu pot restaura în întregime auzul, acestea îl pot îmbunătăți considerabil, iar ajustarea lor în mod profesionist va permite o îmbunătățire categorică în calitatea vieții dumneavoastră.

La ora actuală, pe piață există mai multe tipuri de aparate auditive, pe care specialiștii audioproteziști le recomandă în cazul pacienților care au nevoie. Înainte de a opta pentru un asemenea aparat, însă, mergeți la medic.

Prima etapă a diagnosticării hipoacuziei este reprezentată de examinarea urechii de către medic, cu ajutorul unui otoscop (instrument optic cu care se vizualizează conductul auditiv extern și timpanul). După această examinare, se va stabili ce trebuie făcut mai departe.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU