22 Noiembrie 2018
706 accesări
0 comentarii

Deseori, scurgerile mamelonare pot fi îngrijorătoare, dar sunt şi situaţii în care acestea pot indica o afecţiune gravă. Sânul este o glandă şi de aceea mameloanele secretă ocazional fluide, chiar dacă femeia nu a fost niciodată însărcinată. Rareori, cancerul este cauza acestor supuraţii, dar pot fi alte patologii care necesită tratament.

Potrivit dr. Corina Dabu, radiolog, una dintre cauzele ce pot determina apariţia secreţiilor mamelonare sunt tulburările hormonale - hiperprolactinemia (o cantitate prea mare în organism de prolactină, hormon care stimulează lactaţia). În acest caz, secreţia are aspect de lapte şi este denumită galactoree. Apoi, putem aminti ectazia ductală, adică dilatarea ductelor mamare (acestea reprezintă canalele din interiorul sânului, prin care se secretă lapte în perioada alăptării); papilomul intraductal - un nodul care creşte în interiorul unui duct;

mastoza fibrochistică - o afecţiune în care sânul prezintă modificări de structură, cu chisturi); abcesul mamar - infecţie a sânului.

Desigur, aceste supuraţii pot apărea şi în urma unor traumatisme sau lovituri suferite în zona sânilor, dar şi a cancerului la sân. În această ultimă situaţie, secreţiile mamelonare pot apărea la un singur sân sau la ambii, spontan, fără vreo intervenţie sau doar la compresie. Totodată, acestea se pot localiza fie la nivelul unui singur orificiu sau la mai multe. Aspectul lor, însă, poate fi variabil: apos, lăptos, galben, verzui, purulent, maroniu, cu sânge.

De precizat că o secreţie cu aspect lăptos, verzui sau purulent, care este prezentă la ambii sâni şi care apare doar la compresie are de obicei o etiologie benignă. În schimb, o secreţie mamelonară apoasă sau maronie ori cu sânge, dintr-un singur por şi spontană, necesită investigaţii amănunţite, deoarece poate indica afecţiuni mai grave.

„Este foarte important de stabilit dacă există şi un nodul mamar (prin examen clinic sau examene imagistice - ecografie mamară, mamografie, imagistică prin rezonanţă magnetică). La bărbaţi, secreţia mamelonară este de obicei asociată cu mărirea sânului şi sensibilitatea acestuia.

Dacă secreţia mamelonară este însoţită de dereglări ale ciclului menstrual (menstre la intervale mai mari de 30 de zile), scăderea libidoului, dureri de cap, greaţă, vărsături, tulburări de vedere, este posibil ca simptomatologia să fie determinată de prezenţa unui nodul la nivelul glandei hipofize”, a explicat medicul.

Dr. Dabu a precizat că este important de evaluat şi medicaţia administrată la momentul apariţiei secreţiei mamelonare (inclusiv suplimente alimentare din plante) sau dacă există un consum de droguri, pentru că galactoreea poate avea de multe ori cauză medicamentoasă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU