Sursa: Medical News Today

Sursa: Medical News Today
09 Aprilie 2020
5117 accesări
0 comentarii

An de an, mii de femei sunt diagnosticate cu cancer genital, care, din păcate, se poate dezvolta în orice segment al aparatului genital. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul colului uterin, la nivelul uterului și la nivelul ovarului. Gravitatea este diferită în funcție de localizare, astfel, de exemplu, neoplasmul tubar este mult mai agresiv decât cel al ovarului.

Dr. Ion Așchie, medic chirurg a declarat că, în România, de cele mai multe ori, boala este descoperită în stadii destul de avansate, și mai puțin în stadii incipiente. Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza abandonării screening-ului de col uterin. „În țările unde acest lucru se întâmplă în continuare, frecvența neoplasmului colului uterin a scăzut, fiindcă stă la îndemâna doctorului să diagnosticheze destul de precoce această boală. Un alt motiv pentru care această boală se diagnostichează în stadii mai târzii la noi este educația populației. De asemenea, frecvența cancerului de col uterin este mai mare în cazul în care se produc infecții cu virus papilomatos, infecții care au la dispoziție vaccinarea. Ca urmare, dacă vaccinarea se produce înaintea infectării este un mare beneficiu. Astfel, femeile care sunt vaccinate între 19 și 26 de ani sunt cu 70% mai protejate decât populația nevaccinată. Referitor la terapie, ca în orice localizare neoplazică, cu cât stadiul este mai incipient, cu atât terapia este mai eficientă și mai puțin agresivă. Dacă e să ne referim la colul uterin, sunt deosebit de importante raporturile pe care le are cu organele vecine, cum ar fi vezica urinară, ureter, rectul sau marile vase pelvine. Le amintesc femeilor faptul că, în evoluție, pot invada aceste structuri. Invadarea acestor structuri presupune terapii foarte agresive, chiar o chirurgie mutilantă precum exenterația pelvină anterioară sau pelvectomie totală. Ar fi nedrept să ne amintim despre aportul benefic al radiochimioterapiei la acești pacienți”, a explicat medicul.

Multe cazuri apar după vârsta de 50 de ani

În ceea ce priveşte cancerul corpului uterin, acesta este întâlnit mai frecvent la femeile care au depășit vârsta de 50 de ani. Ca și la nivelul colului, neoplasmul de corp uterin poate să fie diagnosticat prin RMN, ca investigație imagistică, dar și prin histeroscopie și biopsie dirijată.

Desigur, şi în neoplasmul uterin este aceeași situație, cu cât stadiul este mai incipient, cu atât terapia este mai eficientă și mai puțin mutilantă. Lucrurile stau, însă, cu totul altfel, în cazul cancerului ovarian.

Despre acest tip de cancer, a precizat dr. Aşchie, acesta prezintă o particularitate cu totul deosebită. Practic, el începe prin a fi o tumoră ovariană și sfârșește prin a genera o boală peritoneală. În timp, în corp se produc implante neoplazice la nivelul seroasei peritoneale. Celulele neoplazice au un tropism cu totul aparte pentru peritoneu și în astfel de stadii, evident că boala este avansată și terapiile sunt extreme de agresive.

Partea bună a lucrurilor este că, în prezent, pe piaţă există o mulţime de citostatice la care unele forme de cancer ovarian răspund foarte bine. Altfel, s-ar impune intervenții care constau în rezecții complexe multiorganice și vă puteți da seama că și evoluția postoperatorie este mult mai dificilă.

Pentru a preveni apariţia oricărui tip de cancer, femeile trebuie să fie foarte atente la sănătatea aparatului genital, mai ales în perioada de premenopauză și după menopauză. Cu toate acestea, un procent cuprins între 1% şi 5 % dintre pacientele cu astfel de cancer sunt tinere. De aceea, femeia, indiferent de vârstă, trebuie să fie atentă la primele manifestări de anormalitate pentru a efectua investigații la timp și a preîntâmpina orice boală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU