11 Octombrie 2017
5846 accesări
0 comentarii

Prof. univ. dr. Vasile Sârbu, medic primar chirurgie generală, chirurgie vasculară, explică pe înţelesul tuturor femeilor ce reprezintă de fapt cancerul mamar, cum poate fi recunoscut mai uşor, dar şi când este momentul să fie consultat un medic specialist.

Potrivit dr. Vasile Sârbu, unele femei descoperă singure, atunci când îşi palpează sânii, că le-a apărut un nodul şi aleg să meargă la medic.

„Cele mai multe paciente mi-au relatat că au observat acest lucru după ce s-au lovit la sân şi legau apariţia tumorii de lovitură. În realitate, acest lucru se întâmplă extrem de rar, ca printr-o lovitură să apară un hematom, să se formeze o tumoare. De obicei, sânii femeilor au posibilitatea, în perioada fertilităţii, la menopauză sau oricând în viaţa lor, să dezvolte nişte tumori benigne. Cele mai multe dintre aceste tumori nu sunt cancere. Le spunem mastoză fibrochistică şi este dependentă de aspectul hormonal al femeii, de viaţa pe care o duce, de folosirea de anticoncepţionale, de stresul în care trăieşte, de anumite tulburări hormonale generale ale organismului ei. Deci, femeile sunt foarte predispuse să formeze astfel de noduli care nu sunt canceroşi. Numai că, se sperie foarte tare când îşi palpează o astfel de tumoare, cred, din capul locului, că ar putea să fie cancer, pentru că au citit ele că se poate canceriza”, spune dr. Sârbu.

Medicul chirurg afirmă că „marea groază a femeilor” este ca nu cumva să sufere de o tumoră malignă sau ca nodulul să nu devină canceros.

„Şi pentru noi, doctorii, uneori este dificil să îi spunem unei femei dacă o astfel de tumoare este malignă sau benignă. Noi avem multe semne care ne atrag atenţia, atunci când această tumoare a degenerat într-un cancer sau când este canceroasă. Aş vrea să asigur femeile că degenerarea în cancer a tumorilor benigne mamare este extrem de rară. De obicei, ele sunt mastoze, adenoame, fibroame, dezvoltate în glanda mamară, şi rămân aşa. Există posibilitatea ca, uneori, foarte rar, să se transforme în tumori maligne”, detaliază medicul chirurg.

Explorări pentru depistarea cancerului de sân

Există acest sfat, care se dă pe toată planeta, tuturor femeilor şi care ar trebui respectat, ce spune că toate femeile trebuie să îşi palpeze, cât pot ele de des, sânii, iar de la o vârstă, în special după 40 ani, dar şi cele care se ştiu cu tulburări endocrine să îşi efectuezeecografii ale glandelor mamare, mamografii sau tomografii.

„Aceste explorări sunt din ce în ce mai complexe şi nu este foarte uşor să te hotărăşti să te iradiezi, cum zic femeile, să faci o tomografie mamară, dar este bine să te examinezi şi, dacă observi că a apărut o tumoare, dacă simţi o durere în glanda mamară sau dacă simţi ganglioni în axila corespunzătoare unui sân, este bine să te duci la un doctor. Lucrul acesta nu este nici iradiant, nici periculos. E bine să te examineze cineva şi să îţi faci o ecografie. Acest lucru trebuie să îl facă şi femeile sănătoase. Mai ales lor le transmit să îşi examineze sânii”, îndeamnă dr. Sârbu.

Tumorile, uneori, sunt atât de mici, încât nu se depistează prin palpare, sunt ca nişte mici calcificări în glanda mamară, dar la o ecografie se depistează uşor. Una din cuceririle medicinei moderne este faptul că acest tip de cancer, dacă nu a ajuns într-un stadiu în care nu se mai poate face nimic, se poate vindeca.

„Cancerul mamar este o boală vindecabilă. Printr-o colaborare între medicii chirurgi şi medicii oncologi, cancerul mamar se vindecă.

Am paciente, operate de mine acum 20-25 de ani, de cancer mamar confirmat, pe care le întâlnesc şi care sunt la ora actuală bucuroase că trăiesc. Sunt la o vârstă înaintată, iar unele dintre ele au copii, au nepoţi şi îmi povestesc cum îşi reamintesc că le-am operat aici, în Constanţa, cu foarte mulţi ani în urmă şi cum s-au vindecat de cancer mamar. Multă lume se minunează, dar cancerul mamar este o boală vindecabilă, cu o singură condiţie: să urmezi paşii pe care medicina ţi-i recomandă”, a concluzionat medicul chirurg.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU