26 Iunie 2019
2501 accesări
0 comentarii

În ziua de astăzi, femeile au la dispoziție o mulțime de metode contraceptive, pe care le pot folosi pentru a nu rămâne însărcinate. Una dintre cele mai eficiente dintre acestea este dispozitivul uterin (steriletul).

Potrivit dr. Dana Mănac, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, dispozitivul intrauterin (DIU) reprezintă o metodă de contracepţie ideală pentru femeile aflate la vârstă fertilă, atât pentru cele care au născut deja, cât și pentru cele care nu au mai avut copii.

La ora actuală, pe piață există mai multe tipuri de DIU, cum ar fi steriletul cu fir de metal (cupru, aur) sau steriletul hormonal.

Înainte de plasarea DIU, se recomandă efectuarea unui test de sarcină, dar și a unui test Babeș-Papanicolau care va fi interpretat de medicul ginecolog înaintea plasării DIU. În același timp, pacientei i se solicită efectuarea, în funcție de caz sau simptomatologie a culturilor din colul uterin și/sau a examenului secreției vaginale, dar și a unui consult ginecologic, și a unei ecografii genitale.

„Plasarea DIU este o manevră prin care are loc introducerea dispozitivului în cavitatea uterină, de cele mai multe ori fără anestezie, în ultimele zile ale menstruației (când colul uterin este încă deschis și pacienta resimte un disconfort mai redus). Spre deosebire de alte metode contraceptive, toleranța este foarte bună și nu necesită niciun efort din partea pacientei. Termenul de valabilitate al steriletului este între cuprins cinci și opt ani. În acest timp, pacienta efectuează periodic consulturi ginecologice: în ultima a zi a următoarei menstruații, la șase luni, anual sau în cazul apariției anumitor simptome. La câteva zile după inserție, pacienta poate resimți o jenă, care poate fi tratată cu antiinflamatorii. De asemenea, poate exista o sângerare minimă, care nu necesită tratament. O altă recomandare este ca femeia să aibă contact sexual protejat minim șapte zile de la montarea steriletului”, a explicat medicul.

Orice metodă de contracepție poate avea și dezavantaje

Dr. Mănac a precizat că există, însă, o serie de condiții medicale care limitează sau contraindică montarea DIU, precum sarcina, malformațiile cavității uterine, boala inflamatorie pelvină, sarcina extrauterină în antecedente etc. La majoritatea pacientelor, rata de succes este de peste 99%, dar orice metodă de contracepție are dezavantaje sau limitări.

Astfel, la steriletele cu fir de cupru/aur, este posibil ca pacienta să prezinte, timp de șapte zile de la inserție, sângerări minime sau dureri în etajul abdominal inferior, resimțite sub formă de disconfort, dar care, de cele mai multe ori, cedează sub tratament antispastic și/sau antiinflamator. Apoi, în primele 3-6 luni, dispozitivul poate determina apariția sângerărilor - spottingului, care necesită aplicarea absorbantelor zilnice.

De asemenea, poate exista posibilitatea de deplasare sau expulzie a DIU din cavitatea uterină, motiv pentru care se recomandă, periodic, verificarea DIU, prin intermediul consultului ginecologic ori prin ecografie transvaginală.

O dată cu montarea steriletului, a adăugat dr. Mănac, pot apărea durerile premenstruale și menstruale mai accentuate. În plus, fiind un corp străin, dispozitivul poate determina modificarea secreției vaginale.

„Din același motiv menționat mai sus, poate fi favorizată și apariția inflamației pelvine și/sau a infecției pelvine, resimțită de pacientă ca durere non-ciclică, necorelată cu apariția durerilor premenstruale, în orice perioadă a ciclului menstrual, asociată sau nu cu modificări ale secreției vaginale. Unele femei se pot confrunta chiar și cu apariția abcesului tubo-ovarian. Da, sună destul de înspăimântător, însă apariția acestei afecțiuni se produce prin depășirea termenului de valabilitate a DIU, neefectuarea controalelor periodice, ignorarea simptomelor, neefectuarea consultului ginecologic în cazul apariției acestora. Cert este că, orice mijloc de contracepție are avantaje și dezavantaje, dar cu o conduită riguroasă, putem reduce complicațiile”, a completat specialistul.

Mirabela ȘERBĂNESCU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU