Sursa foto: Click pentru femei

Sursa foto: Click pentru femei
12 Martie 2020
6565 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, când ingerăm anumite alimente nepotrivite, organismul poate trece printr-o intoxicație, care este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, viruși sau paraziți. Așa cum era de așteptat, cel mai mare risc de infectare prin intoxicații alimentare se prezintă în cazul femeilor însărcinate, persoanelor vârstnice, copiilor, bolnavilor cronici și celor cu sistemul imunitar slăbit.

Cum spuneam, toxiinfecția sau intoxicația alimentară este o boală acută de cauză toxică sau infecțioasă, apărută în urma consumului de alimente stricate. Partea bună a lucrurilor, dacă se poate spune așa, este că, cel puțin în cazurile ușoare de toxiinfecție alimentară, bolnavii au probleme doar câteva ore, cel mult o zi sau două. Alte tipuri, cum este botulismul sau alte forme de intoxicație chimică, sunt grave și vă pot pune în pericol viața, dacă nu mergeți imediat la doctor.

Potrivit dr. Mirela Constantin, cauza toxiinfecției alimentare este ingestia de alimente și băuturi contaminate cu microorganisme patogene ca virusuri, bacterii, paraziți și nu numai. Spre exemplu, diareea călătorului este provocată, de obicei, de Escherichia Coli. În această situație, bacteriile pot contamina păsările de curte, ouăle și carnea, provocând toxiinfecția cu salmonela.

Trebuie amintite și alimentele conservate, mai ales produsele conservate în casă, și acestea putând adăposti o mulțime de bacterii care nu au nevoie de oxigen pentru a se multiplica și nu sunt distruse prin fierbere. Mai grav este că, toate acestea provoacă botulismul, o toxiinfecție alimentară rară, dar potențial fatală. Sugarii pot face botulism mâncând miere, deoarece aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile conținute în mod natural în miere.

Apoi, alimentele marine crude, mai ales crustaceele contaminate, pot provoca toxiinfecții alimentare virale, iar anumite ciuperci, fructe de pădure și alte plante sunt în mod natural otrăvitoare pentru om și nu trebuie mâncate niciodată.

Pacientul se poate simţi slăbit, prezintă vărsături şi diaree

„Oamenii trebuie să ştie că şi mucegaiurile pot fi extrem de periculoase pentru ei. De cele mai multe ori mucegaiul se formează pe fructele, legumele, cerealele și semințele impropriu depozitate. Totodată, intoxicația alimentară chimică poate fi provocată de pesticide sau prin păstrarea alimentelor în containere neigienice.În general, semnele toxiinfecției alimentare sunt de natură gastro-intestinală: greață, diaree, durere de cap, febră cu frisoane, transpirații, amețeli, lăcrimarea ochilor, salivația excesivă, durere abdominală, vărsături, slăbiciune generalizată”, a explicat medicul.

Desigur, toate aceste stări diferă în funcție de agentul patogen implicat: botulismul (paralizie nervoasă și musculară, vedere dublă), toxoplasmoza (inflamația ganglionilor limfatici, dureri musculare),

listerioza (febră, dureri musculare, diaree, greața, confuzie, durere de cap, ințepenirea cefei) și salmoneloza (diaree severă).

Bineînţeles, pentru a expulza elementele nocive, organismul se folosește de mijloacele naturale de care dispune: voma și diareea, care trebuie suportate, decât împiedicate. Cu toate acestea, ele pot cauza deshidratarea și pierderea de săruri minerale esențiale, astfel că sunt recomandate cantități însemnate de apă, supe și lichide îndulcite, pentru a înlocui sarea și zahărul pierdute.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU