31 August 2017
1599 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, rata de vaccinare a copiilor are o tendinţă descrescătoare din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina micuţii. Din acest motiv, cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă s-au înmulţit pe zi ce trece, iar la nivel naţional au fost înregistrate numeroase cazuri de îmbolnăviri şi decese. Acesta este şi motivul pentru care conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa a constituit deja un grup de lucru, cu ajutorul căruia au fost identificate zonele cu acoperire vaccinală redusă şi au fost înfiinţate centre de vaccinare în cabinetele medicilor de familie din zonele respective, astfel încât rata de vaccinare a copilaşilor să crească, iar ei să nu se mai îmbolnăvească. „Am început chiar să avem discuţii cu mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari, toţi fiind mobilizaţi pentru imunizarea copiilor neînscrişi sau nedeclaraţi. Le-am spus că dacă nu ne vor da concursul pentru mobilizarea la vaccinare, nu le voi mai semna salarizarea pentru lunile în care nu vor face treaba aceasta. De asemenea, la acest moment se colaborează cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cu acceptarea medicilor de familie, pentru emiterea unui CNP provizoriu pentru copilaşii nedeclaraţi, tot pentru a-i putea imuniza. Mai mult decât atât, fiecărui medic de familie i s-a cerut să se deplaseze la domiciliul pacienţilor, fără a-i fi decontat acest serviciu, tocmai având în vedere situaţia epidemiologică deosebită întâlnită la nivelul întregii ţării. Pe de altă parte, am avut o discuţie cu reprezentanţii Partidei romilor, cu care am încheiat un protocol de colaborare, prin care ei le vor asigura transportul copiilor spre centrele de vaccinare, pentru popuţia de etnie romă şi să asigure şi o sală pentru părinţii copiilor care au vârsta vaccinală, urmând ca aceste întâlniri să aibă loc începând cu luna viitoare”, a declarat şeful DSPJ, dr. Constantin Dina.

Copiii nu au carnete de vaccinare

În plus, şi pe site-ul DSPJ a fost creat un forum, unde părinţii vor putea discuta cu specialiştii. Problema este cu atât mai gravă cu cât în urma acţiunilor de control întreprinse în ultima perioadă în cabinetele medicilor de familie, s-a constatat că există foarte multe refuzuri la vaccinare. În acelaşi timp, mulţi părinţi nu au carnete de vaccinare pentru copii, iar ei nu pot face altfel dovada că cei mici sunt vaccinaţi sau nu. „Mulţi părinţi nu deţin astfel de carnete şi ca urmare nu pot demonstra că cei mici sunt imunizaţi şi atunci s-a considerat că este necesar să-i introducem în catagrafie, să le facem măcar o doză de rapel la ROR, astfel încât să fim siguri că au primit ceea ce este nevoie. Mai grav, unii părinţi refuză chiar în scris vaccinarea. Numai în luna august, o mie au refuzat acest lucru. Din nefericire, este o neînţelegere a ceea ce înseamnă vaccinarea. Tocmai de aceea, vom discuta din nou cu ei în septembrie şi poate îi vom convinge să-şi imunizeze copiii. Ei trebuie să înţeleagă că potrivit noii legi a vaccinării, aceşti copii nu vor mai fi primiţi în colectivităţile de copii de la nivelul unităţilor de învăţământ, ceea ce este un lucru bun, pentru că în acest fel ne protejează pe noi toţi şi copiii noştri. Eu sunt de părere că această măsură trebuia luată de mai mult timp, dar au existat persoane care au făcut declaraţii publice împotriva vaccinării, persoane care nu sunt specialişti în domeniu şi care s-au informat mai mult din mediul online. Aceste personaje au precizat că vaccinul ROR ar provoca autismul, dar aceasta este o informaţie falsă. Eu vă spun că ROR- ul nu provoacă autism. Desigur, există nişte complicaţii care există la orice vaccin, dar în procent de 99%, vaccinul a protejat, nu a afectat persoanele imunizate”, a explicat şeful DSPJ.

Cum se manifestă rujeola

Rujeola se transmite în momentul în care o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom.

La început, simptomele sunt febră, rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă. De asemenea, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali este un motiv de alarmare, dar şi apariţia diareei, a obosealii sau a pierderii poftei de mâncare. Totuşi, erupţia dispare în aproximativ 18 ore, dar în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă. Aceasta apare mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, urmând să se răspândească apoi pe întreg corpul. După dispariţia erupţiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată, care dispare treptat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU