Foto: Frilla.se

Foto: Frilla.se
15 Mai 2020
832 accesări
0 comentarii

Chiar dacă vă cade părul, nu vă speriaţi. Procesul de regenerare al podoabei capilare este unul normal, prin care trece orice om. Ba chiar, mai mult decât atât, specialiştii spun că este normal să ne cadă, zilnic, în jur de o sută de fire de păr. Dacă, totuşi, ritmul este unul excesiv, atunci este clar că vă confruntaţi cu o problemă de sănătate, denumită în termeni medicali alopecie.

Dr. Mirela Epure susţine că există trei etape de creştere şi regenerare a părului.

De regulă, s-a observat că, în lunile de vară, părul se află în etapa de stagnare, ca urmare a necesităţii scalpului de a se proteja de razele solare.

„Ce credeţi că se întâmplă în tot acest timp? Practic, părul începe să se regenereze și firele noi împing la suprafață firele vechi, determinând astfel căderea acestora. La scurt timp după aceea, se va trece în faza următoare, faza catagenă, care ține aproximativ 2-3 luni, timp în care creșterea părului stagnează, pregătindu-se pentru ultima fază, în care se pierd până la o sută de fire de păr pe zi”, a explicat specialistul.

Medicul a precizat că o altă cauză a căderii accelerate a părului se referă la reducerea luminii naturale, toamna, ca urmare a micşorării zilei. În acelaşi timp, schimbările climatice sunt responsabile de dereglările hormonale din organism, implicit de apariţia cheliei sau alopeciei. Să nu credeţi că frigul, vântul şi umezeala nu afectează şi ele scalpul; în plus, purtarea căciulilor favorizează slăbirea rădăcinii.

Pe de altă parte, cu cât mai mult se răceşte vremea, cu atât suntem mai tentaţi să ne spălăm cu apă fierbinte, care dăunează foliculilor piloşi, care îşi pierd, în acest fel, rezistenţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU