17 Mai 2017
1435 accesări
0 comentarii

Tartrul este un depozit de placă bacteriană, care se lipeşte de smalţul dinţilor şi care apare, de cele mai multe ori, din cauza unei igiene orale deficitare. Evitarea periajului dentar de două ori pe zi, aşa cum recomandă medicii stomatologi, şi consumul exagerat de produse dulci sunt principalii factori care duc la formarea tartrului.

„Tartrul se depune foarte uşor la persoanele care au înghesuieli dentare, iar periajul nu se poate efectua corect. Cu toate acestea, tartrul poate fi prevenit prin periaj dentar corect, de două ori pe zi, precum şi prin folosirea altor produse de igienă orală, ca aţa dentară şi apa de gură. Odată format, tartrul nu poate fi înlăturat decât prin periaj dentar profesionist, efectuat de medicul stomatolog, şi detartraj”, explică dr. Mihaela Dan, medic stomatolog.

Cu toate că medicii stomatologi afirmă că este important să ne spălăm dinţii de două ori pe zi, periajul de seară este mult mai important decât cel de dimineaţă, pentru că, dacă dinţii nu sunt curăţaţi seara, resturile de alimente rămase în cavitatea bucală intră în putrefacţie, apar bacteriile şi tartrul, dar şi alte probleme de sănătate dentară, mult mai serioase. Consumul de fructe şi legume dure, precum morcov sau măr, ajută la înlăturarea tartrului şi la prevenirea formării acestuia, mai ales la cei mici.

Dacă depunerile de tartru sunt prea mari ca să poate fi înlăturate prin periaj profesionist, persoanele afectate pot recurge la un detartraj, procedeu efectuat de medicul stomatolog, prin care se sparg şi se îndepărtează depunerile de tartru, cu ajutorul ultrasunetelor. Acest procedeu nu este dureros, dar persoanele care au dinţii sensibili pot simţi un uşor disconfort.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU