24 Noiembrie 2016
1778 accesări
0 comentarii

Obezitatea este o afecţiune care se caracterizează prin depozitarea excesivă a grăsimii corporale şi care a devenit o problemă de sănătate care afectează tot mai multe persoane. Ca urmare, cei care suferă de obezitate şi vor să scape de zecile de kilograme în plus, se pot opera pentru această afecţiune, atât la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cât şi în clinicile private. Intervenţiile de chirurgie bariatrică sau chirurgia obezităţii înseamnă practic şansa pacientului de a ajunge, spre exemplu, de la 240, 180 de kilograme sau mai mult, la o greutate normală.
„Din păcate, problema nu este neapărat a revenirii la o greutate, ci la patologia aso-ciată obezităţii, pentru că mulţi dintre ei suferă de tulburări cardiace, respiratorii etc. Mai mult decât atât, în ultima vreme ne-am confruntat cu tot mai multe cazuri de tineri supraponderali. Desigur, noi îi operăm, dar ei trebuie să se reţină de la mâncare după aceea”, ne-a declarat dr. Octavian Unc. La acest moment, a precizat medicul, în Constanţa există două tehnici de realizare a acestor intervenţii.
Una este cea clasică, gastrectomia, când în stomac se creează un tub foarte subţire, iar pacientul nu poate înghiţi mai mult de capacitatea de 160 de cm cubi ai stomacului. Acest lucru se face prin restricţia forţată a stomacului, iar persoana operată mănâncă în zadar. Altfel spus, stomacul este transformat într-un tub cu un volum mai mic. În prezent, aceasta este una dintre cele mai utilizate procedee bariatrice alături de by-pass-ul gastric şi are avantajul că oamenii pot consuma orice aliment, dar în cantităţi mici şi controlate.
„Din păcate, ei au descoperit şi aici va-rianta de a trişa şi încearcă să consume sucuri sau piureuri, care pot fi înghiţite fără limită şi astfel se poate ajunge la dilatarea progresivă a acelui tub, chiar la dimensiuni incredibile. În aceste situaţii, se repetă operaţia sau se face by pass-ul enteral, pentru că îl las pe om să mănânce cât poate de mult. În schimb, îi injumătăţesc suprafaţa intestinală unde se produce absorbţia. În aceste cazuri, ei pot mânca, dar evacuează frecvent, aşa că se poate ajunge ca un om să aibă de la şase la 14 scaune pe zi. Oricum, efectul este în final acelaşi”, a precizat dr. Unc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU