19 August 2020
661 accesări
0 comentarii

Pielea este unul dintre cele mai fascinante organe ale corpului uman. Cu nenumărate funcţii, aceasta are în primul rând un rol de protecţie, fiind localizată la exteriorul corpului şi acţionând ca o barieră împotriva factorilor externi.

Protecţia oferită de piele se manifestă împotriva unei multitudini de factori, biologici (de tip microorganisme, bacterii, virusuri, fungi etc.) sau factori chimici (acizi, baze). Totuşi, această funcţie şi capacitate de protecţie nu este nelimitată. În contactul cu substanţele chimice concentrate, bariera poate fi distrusă.

Pielea îndeplineşte funcţia de excreţie, de aceea este considerată „al treilea rinichi”, pentru că, prin piele şi mai ales prin transpiraţia produsă de glandele sudoripare, se elimină componente asemănătoare cu cele excretate la nivel renal, respectiv uree, acid uric şi săruri de toate felurile.

„Pe lângă funcţia de excreţie, îndeplineşte o funcţie de sinteză a vitaminei D, unde influenţa razelor ultraviolete este benefică, pentru că sub influenţa razelor UV se sintetizează această vitamină.

De asemenea, acest organ are o funcţie de termoreglare, de menţinere constantă a temperaturii corpului, ce este influenţată de cantitatea de secreţie sudorală care se elimină la suprafaţa pielii şi mai ales, de evaporare a sudoraţiei care, prin evaporare, poate să scadă temperatura cu aproximativ un grad.

Pielea are şi o funcţie senzorială, pentru că este plină de receptori pentru toate tipurile de sensibilităţi (termică, tactilă, dureroasă). Receptorii sunt rezistenţi în straturile mai profunde ale pielii (derm şi hipoderm), dar au şi terminaţii libere, aflate la nivelul epidermului (stratul superior)”, explică dr. Emma Gheorghe, specialist dermatolog.

Sfaturi de la specialişti

Tocmai de aceea, trebuie să ne protejăm pielea tot timpul, dar mai ales vara, atunci când este cel mai mult expusă soarelui. Regulile sunt deja bineştiute şi pornesc de la cea principală: folosirea unei creme de protecţie solară cu un grad de SPF ridicat. Recomandările medicilor sunt de a reaplica crema ori de câte ori simţiţi nevoia, la aproximativ trei - patru ore. Aceştia ne sfătuiesc să evităm expunerea la soare între orele 10 şi 16, atunci când razele soarelui sunt cele mai puternice. Iar, dacă totuşi, aveţi drumuri şi nu puteţi evita ieşirea în aer liber, acoperiţi-vă cu pălărie şi haine de pânză ori in, chiar cu mânecă lungă.

Specialiştii atrag atenţia că foarte importantă este şi îngrijirea pielii, din interior. Este vorba, desigur, despre consumul regulat de apă, de fructe de sezon, bogate în antioxidanţi, care acţionează ca un scut împotriva radicalilor liberi ce atacă celulele şi cauzează îmbătrânirea prematură a tenului.

În plus, pentru a proteja integritatea fibrelor de colagen şi elastină împotriva soarelui, este benefic un tratament de hidratare a pielii feţei, a tenului, care se face şi după expunerea la soare, pentru a întări protecţia sa naturală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ