13 August 2020
695 accesări
0 comentarii

Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală infecţioasă virală acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, întâlnită cel mai des la copii. În prezent, aceasta este una dintre cele mai contagioase boli, care poate determina manifestări clinice cu forme foarte grave, în unele cazuri. Tocmai de aceea este recomandată vaccinarea împotriva rujeolei. Precizăm că acest vaccin este inclus în Programul Naţional de Imunizare, susţinut de Ministerul Sănătăţii.

Dr. Loti Popescu, de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa precizează că perioada pre-eruptivă se caracterizează prin febră de până la 40.5°C, tuse, rinoree (curge nasul), conjunctivită.

„Perioada de erupţie afectează mai întâi faţa şi gâtul, după care erupţia se extinde pe trunchi şi membre. Leziunile sunt în faza iniţială roz, apoi iau culoarea roşie, când sunt în faza de papulă. Perioada post-eruptivă se caracterizează printr-o pigmentaţie utilă pentru diagnosticul retrospectiv”, a afirmat medicul.

Specialistul a precizat că pacienţii ar trebui să aibă în vedere riscul apariţiei complicaţiilor determinate de rujeolă. Acestea includ diareea, considerată cea mai frecventă complicaţie în rujeolă, travaliul prematur sau avortul spontan, în cazul gravidelor. Totodată, pacienţii se pot confrunta cu otită medie, care apare aproape exclusiv la copii, encefalită acută, care determină febră, convulsii, comă, sechele neurologice şi chiar deces. Mai rar, se poate întâmpla ca pacienţii să aibă panencefalită sclerozantă subacută demielinizantă, o afecţiune degenerativă rară a sistemului nervos central.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU