Sursa Medical News Today

Sursa Medical News Today
02 Iulie 2020
554 accesări
0 comentarii

Polipii sunt nişte formaţiuni ale mucoasei digestive, care pot apărea la nivelul colonului, stomacului, esofagului şi intestinului subţire. Prevalenţa reală a polipilor colonici este greu de apreciat, susţin specialiştii CSID. Ei sunt de părere că aceştia sunt mai frecvent întâlniţi la populaţiile cu dietă de tip occidental (hipercalorică, bogată în lipide şi proteine şi săracă în fibre alimentare).

De asemenea, studiile epidemiologice au arătat o corelaţie pozitivă cu alcoolul şi fumatul. De asemenea, vârsta reprezintă un alt factor care influenţează incidenţa polipilor: aceştia sunt rar întâlniţi sub 30 de ani, în schimb, peste 50 de ani sunt întâlniţi la aproximativ 30% dintre persoane.

Factorii genetici pot fi şi ei incriminaţi în apariţia polipilor, fiind demonstrată incidenţa crescută la persoanele care sunt rude de gradul I ale pacienţilor cu cancer colorectal. Din acest motiv, este recomandat un control prin colonoscopie la aceste persoane, cu zece ani mai devreme decât vârsta rudei diagnosticate cu neoplasm colorectal.

Polipii colonici sunt, de regulă, asimptomatici; ocazional pot apărea simptome, cum ar fi rectoragiile (sângerări la scaun, mai ales nedureroase), dar şi diaree sau constipaţie, atunci când polipii sunt voluminoşi şi se află în colonul sigmoid sau în rect. Totodată, sângerările pot fi vizibile macroscopic sau pot fi microscopice, determinând pozitivarea testului pentru hemoragii în scaun (hemoragii oculte) sau, mai rar, anemie feriprivă.

Uneori, pentru polipii voluminoşi obstructivi pot fi prezente manifestări subocluzive. Deoarece majoritatea polipilor colonici sunt asimptomatici, ei sunt descoperiţi, de regulă prin tuşeu rectal, rectosigmoidoscopie flexibilă, irigografie, colonoscopie de screening sau colonoscopie virtuală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU