04 Aprilie 2019
1064 accesări
0 comentarii

Suntem în perioada postului şi mulţi dintre noi alegem această perioadă pentru a mânca mai multe legume şi a ne hrăni mai sănătos. Atenţie, însă, un aport caloric insuficient ne poate duce la malnutriţie sau alte dereglări, dacă alimentele pe care le consumăm nu conţin suficienţi nutrienţi şi proteine.

Părerea unanimă a medicilor nutriţionişti este că dieta vegetariană este suficientă pentru o bună funcţionare a organismului uman, cu condiţia să fie diversificată şi să includă fructe, legume, cereale, nuci şi seminţe. Dacă se respectă anumite reguli de alimentaţie, o asemenea dietă, din care lipsesc alimentele de origine animală, acoperă necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale indispensabile organismului.

Credincios sau nu, fiecăruia dintre noi nu ne-ar strica să ţinem post măcar o zi pe lună. Sunt studii care susţin că numai o zi de post pe lună reduce riscul obturaţiei arteriale, fapt care conduce la scăderea riscului atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Însă adevăratul post nu presupune doar restricţionări alimentare, ci şi renunţarea la cafea, alcool şi tutun.

În orice caz, postirea timp de una, două zile cu siguranţă nu le va face rău persoanelor care sunt, în general, sănătoase, cu condiţia ca acestea să consume o cantitate generoasă de lichide. „Totuşi, postirea pe o perioadă lungă de timp, cum ar fi postul Paştelui, poate deveni dăunătoare, deoarece organismul uman are nevoie de o varietate de vitamine şi minerale, dar şi alte substanţe nutritive care se găsesc în alimentele interzise în post şi care contribuie la menţinerea sănătăţii. Dacă elementele nutritive nu sunt suficiente organismului, pot apărea simptome precum oboseală, ameţeli, constipaţie, deshidratare, calculi biliari sau intoleranţă la frig”, explică dr. Vlad Patrichi.

Postul, recomandat de două ori pe an, câte o săptămână

Înainte de începerea postului este recomandat să solicităm sfatul medicului pentru a ne spune dacă organismul poate rezista sau nu la o astfel de restricţionare alimentară. De asemenea, îi putem cere un program alimentar pentru ca şi în perioada de post să avem o alimentaţie sănătoasă. Pe lângă bunăstarea sufletească pe care ne-o conferă postul, putem să pierdem în greutate în mod sănătos, dar ne şi detoxifiem organismul, eliminând astfel impurităţi din mediul exterior precum antibiotice, pesticide şi alte toxine. Dieta de post este recomandată de două ori pe an, timp de o săptămână.

Legume pline de proteine sănătoase

Carnea, lactatele şi ouăle pot fi înlocuite, pe perioada postului, cu numeroase legume şi fructe. Pâinea neagră, cartofii, orezul, mazărea, fasolea, ciupercile, soia şi lintea asigură un aport suficient de proteine, iar calciul şi vitaminele le găsim în fructe. „Asta nu înseamnă însă să mâncăm toată ziua cartofi prăjiţi şi fasole. Alimentele trebuie alternate şi combinate, astfel încât să ne asigure necesarul de substanţe pentru o bună funcţionare a organismului. Alimentaţia din timpul postului trebuie să conţină neapărat legume şi fructe proaspete precum ardei, roşii, sfeclă roşie şi mere”, mai precizează medicul specialist. Cei care aleg să ţină post trebuie neapărat să profite din plin de dezlegările la peşte pentru a-şi reface stocul de proteine. Atenţie, însă, după terminarea postului, chiar dacă pofta de mâncare este uriaşă, nu trebuie nici să ne înfometăm şi nici să consumăm cantităţi impresionante de alimente, deoarece, în ambele cazuri, dereglarea metabolică va fi pronunţată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ