Oamenii pot suferi, de-a lungul vieţii, de o mulţime de boli de inimă. Cele mai frecvente sunt cardiopatia coronariană, atacul de cord și aritmiile. Dacă simțiți că ceva nu este în regulă cu organismul dumneavoastră, prezentați-vă imediat la medic!
La ora actuală, cardiopatia coronariană este una dintre cele mai frecvent întâlnite boli ale inimii. Sângele poate circula liber printr-o arteră coronariană sănătoasă facilitând alimentarea inimii cu sângele bogat în oxigen de care are nevoie. Nivelele ridicate de colesterol şi tensiunea sangvină sau fumatul pot deteriora interiorul arterelor rezultând într-o acumulare de palcă pe interiorul pereţilor arteriali şi blocând fluxul uşor al sângelui. Această situaţie semnalează debutul cardiopatiei coronariene. Potrivit dr. Laura Tocitu, cu cât placa se acumulează în arteră, cu atât mai îngustă devine artera reducând şi mai mult cantitatea de sânge ce irigă inima. Acest lucru face ca inima să fie lipsită de oxigen şi cauzează dureri în piept.
„Practic, o arteră îngustată blocată complet de cheagul de sânge rezultă într-un atac de cord (infarct miocardic). Mai departe, lipsa oxigenului duce la vătămarea permanentă a muşchiului inimii. Atacul de cord, în schimb, debutează cu blocarea arterelor coronariene sau a ramurilor acestora ce alimentează inima. Acest fapt duce la vătămarea ireversibilă a muşchiului inimii sau la un atac de cord fatal. Aici, trebuie precizat că atacurile de cord sunt cele mai grave dintre toate cardiopatiile ischemice. În prezent, există doi factori majori ce cresc riscul de atac de cord: riscurile ce nu pot fi modificate şi riscurile modificabile. Despre ce este vorba? Riscurile ce nu pot fi modificate includ factorii genetici, vârsta, şi statutul de bărbat. Bărbaţii şi persoanele a căror membrii de familie au antecedente de atacuri de cord la vârstă tânără sunt mai expuse pericolului. Riscul creşte de asemenea odată cu vârsta.
Al doilea grup de factori de risc este cel al riscurilor modificabile. Reducerea acestor factori de risc depinde total de eforturile individului. Fumatul, presiunea sangvină ridicată (hipertensiunea), diabetul, nivelul mare al grăsimilor din sânge, şi obezitatea sunt toate incluse în acest grup”, a explicat medicul.
Simptomul primar al atacului de cord este durerea în piept. În cazurile clasice de atac de cord, această durere este acută şi zdrobitoare. Intervenţia rapidă este extrem de importantă în cazul atacurilor de cord, iar cunoaşterea acestor simptome permite individului să solicite asistenţă medicală fără întârziere. De asemenea, bolile valvelor cardiace pot fi la fel de des întâlnite în rândul populaţiei. Cert estre că simptomele încep să apară pe măsură ce afecţiunea se acutizează. Acestea sunt în general extenuarea, instalarea rapidă a oboselii, palpitaţiile, senzaţia de blocaj, lipsa suflului, şi picioarele umflate ce semnalează un edem în corp.