30 Martie 2023
189 accesări
0 comentarii

Există situaţii în care oamenii se confruntă cu mici vezicule albe, inflamații sau pete, care pot cauza disconfort și durere de diferite intensități. Acestea apar la nivelul gingiilor sau al mucoasei orale. În ceea ce priveşte cauzele apariţiei acestora, ele pot varia, putând fi mai mult sau mai puțin grave, motiv pentru care aveți nevoie de un diagnostic corect stabilit de către medicul stomatolog.

Vă tot gândiţi şi nu vă daţi seama din ce motiv au apărut aceste modificări? Există mai multe afecțiuni ce au drept simptom apariția unor pete, inflamații și leziuni care pot face ca gingiile sau mucoasa orală să aibă un aspect alb. Ca urmare, atunci când observați o modificare, consultați imediat medicul stomatolog pentru un diagnostic corect și pentru instituirea cât mai rapidă a unui tratament corespunzător.

Printre cauzele cel mai frecvent întâlnite amintim aftele bucale, o afecțiune care se asociază cu apariția petelor albe la nivelul mucoaselor orale. Adesea, în centrul acestor leziuni este o pată alb-gălbuie, înconjurată de o margine roșie. Afta bucală este însoțită de o durere ascuțită, care se poate intensifica atunci când mâncați sau beți, în special atunci când consumați alimente acre. Pentru a grăbi vindecarea, se recomandă menținerea unei igiene orale bune și evitarea alimentelor dulci, condimentate sau acide. Potrivit dr. Izabela Dobrescu, tratamentele includ folosirea unor ape de gură, a unor unguente locale și a unor medicamente administrate pe cale orală, recomandate de către medicul stomatolog, pentru reducerea durerii și a inflamației locale.

O altă cauză ce duce la apariţia problemelor deja enumerate este candidoza bucală ale cărei simptome pot include acumularea unor depozite de culoare alb-lăptoasă, pe un fond roșiatic, la nivelul limbii, al cerului gurii, pe interiorul obrajilor și mai rar la nivelul gingiilor.

Uneori, aceste leziuni pot fi ușor denivelate și pot provoca disconfort. Dacă bănuiți că suferiți de candidoză bucală, se recomandă să consultați medicul de familie sau medicul stomatolog, iar pentru tratarea candidozei bucale este necesară administrarea unui medicament specific, prescris de către medicul stomatolog. De asemenea, este necesară menținerea unei igiene orale bune. De asemenea, unele leziuni traumatice pot fi provocate de protezele dentare care nu sunt bine adaptate, de marginile ascuțite ale dinților, de obturațiile cu formă necorespunzătoare, de aparatele ortodontice, dar și de mușcarea accidentală a obrajilor, a limbii sau a buzelor.

Totodată, mai trebuie precizat că leziunile de la nivelul mucoasei orale pot avea și cauze mai grave, care necesită un consult stomatologic imediat. Deci, oricând observați o leziune sau modificare care apare la nivelul gingiilor sau al mucoaselor, care persistă, fără a da semne de vindecare sau care nu se îndepărtează, se recomandă să vă programați imediat la un consult stomatologic. Mare atenţie! Nu încercaţi să vă trataţi singuri, după ureche, pentru că este posibil să vă agravaţi starea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU