Sursa Dona

Sursa Dona
Sursa Dona
Sfatul medicului
1108 accesări 29 Aprilie 2020 0 comentarii

Probleme cu tiroida? Mergeți din timp la medicul specialist!

Dacă, în anii trecuţi, nu existau atât de mulţi pacienţi cu afecţiuni ale tiroidei, situaţia este cu totul alta la acest moment. Din păcate, medicii diagnostichează mereu pacienţi cu astfel de probleme. Pentru cei care nu ştiu, tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în zona cervicală anterioară, deci la nivelul gâtului.

În prezent, cele mai întâlnite dereglări sunt hipotiroidia şi hipertiroidia. Ce se întâmplă, de fapt? Există momente în care glanda se măreşte din cauza hiperactivităţii (hipertiroidia) sau activităţii scăzute (hipotiroidia), iar în popor i se mai spune și guşă. Totodată, tiroida se poate mări şi în urma unei inflamaţii (boala Hashimoto).

Potrivit dr. Mihaela Ioniță, în interiorul tiroidei se pot forma o serie de noduli. Procesul este uneori foarte rapid, alteori nodulii cresc gradat, așa că persoanele care au fost iradiate, pentru un tratament sau dintr-o greşeală, sunt în pericol să dezvolte noduli canceroşi. Tocmai de aceea, medicul la care mergeți trebuie să examineze cu maximă atenție aceşti noduli pentru a descoperi natura lor.

„Spre exemplu, atunci când tiroida prezintă modificări, medicul se interesează de cum era în trecut şi de alte boli pe care le-a avut pacientul. Din punct de vedere fizic, medicul vă va palpa gâtul, spunându-vă să ridicaţi bărbia pentru a scoate în evidenţă tiroida. Dacă specialistul vă cere să înghiţiţi, face acest lucru pentru că îl ajută la palpare.

De asemenea, analizele care ajută la depistarea bolii şi pe care doctorul vi le poate propune sunt examenul ecografic special pentru zona gâtului şi tiroidă, analize de sânge pentru hormonii tiroidieni, biopsie, CT sau RMN, dacă este cazul. În cazul în care se depistează un nodul la nivelul tiroidei, sunt şanse ca doctorul să vă recomande o biopsie pentru a depista dacă este sau nu canceros. Nu vă temeţi! Procedura nu este foarte dureroasă, nici periculoasă, deşi presupune introducerea unui ac prin care se aspiră o parte din ţesut”, a explicat medicul.

Bolile tiroidiene se tratează cu medicamente

Partea bună a lucrurilor este că majoritatea bolilor tiroidiene se tratează cu ajutorul medicamentelor. Aşa că, dacă glanda nu secretă hormoni suficienţi, se administrează zilnic o tabletă care completează carenţa respectivă.

Mai rău este în cazul hipertiroidiei, întrucât aceasta răspunde mai prost la medicaţie decât hipotiroidia şi de cele mai multe ori se ajunge la operaţie, pentru că altfel nu se poate rezolva problema.

Dacă nodulul este benign, atunci tratamentul hormonal ar trebui să-i micşoreze dimensiunile în câteva luni. Dacă acesta creşte, cu tot tratamentul administrat, cei mai mulţi medici vor recomanda îndepărtarea acestuia pe cale chirurgicală. La fel şi în cazul biopsiei, aceasta evidenţiază celulele canceroase, iar singura soluţie rămâne, bineînţeles, extirparea chirurgicală.

Tot prin intermediul operaţiei se poate îndepărta un lob al tiroidei sau întreaga glandă. De obicei, se extirpă lobul care conţine nodulul. În timpul operaţiei, se examinează ţesutul celuilalt lob, iar dacă şi acesta se află în suferinţă, se extirpă în decursul aceleiaşi operaţii. Imediat după operaţie, pacientul va avea conectat un tub de drenaj ataşat în locul operaţiei, pentru a elimina lichidul care se acumulează în rană, acesta urmând a rămâne acolo pentru câteva zile. Medicul a precizat că foarte rar se întâmplă ca bolnavul să aibă complicaţii, cum ar fi sângerările, vocea îngroşată, dificultăţi la înghiţire etc. Problema este că, dacă s-a extirpat întreaga glandă, calciul din sânge scade foarte mult, iar în aceste condiţii este nevoie de suplimente, care să ajute organismul să îşi revină la normal.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.