13 Noiembrie 2019
832 accesări
0 comentarii

Psoriazisul este o boală de piele foarte des întâlnită în cabinetele medicilor dermatologi, fiind caracterizată printr-o înnoire exagerat de rapidă a pielii. Practic, susţin specialiştii, aceasta este considerată a fi o boală mediată de sistemul imunitar, ce are ca rezultat inflamarea pielii şi care afectează aproximativ 3% din populaţie.

Potrivit dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog, există situaţii în care leziunile cutanate sunt urmate sau însoţite de afectare articulară, o formă de artrită numită artrită psoriazică, ce cauzează inflamarea încheieturilor.

„Cel mai frecvent sunt implicate articulaţiile mici, periferice, de la mâini şi picioare, dar pot apărea dureri şi la nivelul articulaţiilor mari (umeri, coate, genunchi, şold) sau coloană vertebrală”, a afirmat medicul.

Leziunile pot apărea oriunde pe corp, dar la adult mai puţin pe faţă. Aproximativ 80% dintre persoanele care suferă de psoriazis au pe corp porţiuni care apar sub forma unor zone umflate şi roşii de piele acoperită de solzi albi-argintii. Aceste plăci, sau zone afectate, se formează de obicei pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui şi scalp. Oricum, indiferent de tip, psoriazisul cauzează, de obicei, disconfort, iar în multe cazuri, pacientul se confruntă cu mâncărime la nivelul pielii, care se poate crăpa şi sângera.

Chiar dacă intraţi în contact cu o persoană cu psoriazis, nu vă temeţi, pentru că psoriazisul nu este o boală contagioasă.

Mulţi se întreabă de ce tocmai ei au fost afectaţi. Dr. Smadea spune că boala este ereditară. Practic, se moşteneşte o genă care înseamnă predispoziţia de a face boala. Apoi, pe fondul genetic, intervin factori externi comuni şi apare boala. Factorii care pot declanşa boala cel mai frecvent sunt: infecţiile bacteriene (în special cele respiratorii), medicamentele, corticoizii puternici. La acestea se adaugă modificările hormonale, dar şi traumatismele fizice.

Evitaţi condimentele şi mirodeniile!

Este psoriazisul vindecabil? „Psoriazisul este o boală cronică, el evoluează în pusee, dar un tratament incorect poate duce la prezenţa permanentă a leziunilor pe corp. Experţii au constatat că alimentaţia reprezintă o mare parte din rata succesului, alături de celelalte terapii naturale existente”, este sfatul dr. Smadea.

Aşadar, pentru a rezolva această problemă supărătoare, includeţi în dieta dumneavoastră multe alimente crude: mere, pere, banane, pepene galben, prune, caise. Urmează legumele verzi cu frunze: varză, broccoli, sparanghel, fasole verde, conopidă, ţelină, salata verde, spanac, ridichii, dovlecel, linte, preparate la aburi sau consumate proaspete.

În schimb, evitaţi pe cât posibil fructele acide, cum sunt citricele, vişinele, căpşunile, zmeura etc. De asemenea, grăsimile saturate din lactate, carne, zahăr, făină albă, ca şi alimentele intens procesate, adică mâncarea de tip junk-food sau fast-food, trebuie eliminate din alimentaţia pacientului cu psoriazis. Uneori, chiar şi glutenul prezent în făina de grâu agravează psoriazisul şi impune, în astfel de situaţii, o dietă fără gluten.

Nu uitaţi! Bolnavilor cu psoriazis li se recomandă să evite condimentele şi mirodeniile: ceapa şi usturoiul crude, ardeiul iute, piperul, cuişoarele, chimenul, anasonul, scorţişoara, boiaua, muştarul, nucşoara. Desigur, se evită murăturile şi oleaginoasele: arahidele, nucile. Cel mai important, însă, se va renunţa definitiv la excitante: alcool, ţigări, cafea, băuturi răcoritoare, cacao şi ciocolată.

„Atenţie! Alcoolul poate declanşa psoriazisul! Foarte important este şi că se recomandă consumul de carne de curcan, aceasta conţinând enzime care duc chiar la ameliorarea bolii, cu condiţia ca păsările să fie crescute natural, păsări de ţară şi nu cele vândute în marile magazine, provenite din crescătorii. Nu se acceptă nici compoturile, gemurile, jeleurile, fructele confiate, citricele sau legumele conservate”, avertizează medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU