02 Septembrie 2021
375 accesări
0 comentarii

Țelina a fost apreciată pentru calitățile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri, fiind considerată chiar un medicament deosebit de prețios, bogat în vitamine și minerale. Aceasta este recomandată în hipertensiune arterială, reumatism, gută și chiar astenie sexuală.

Rădăcina acestei legume conține nenumărate substanțe cu efecte vindecătoare. Trebuie știut, însă, că ele se găsesc preponderent în coaja țelinei, pe care de obicei gospodinele o curăță și apoi o aruncă, nefiind consumată. Coaja, susțin specialiștii, conține cele mai multe substanțe antibiotice și antifungice din plantă, dar și vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecția contra radicalilor liberi, în întărirea imunității și a rezistenței organismului uman la factorii de mediu agresivi.

Astfel, pentru a fi eficientă în terapie, țelina va fi consumată cu tot cu coajă. De ce? Pentru că sub coaja cea bogată în vitamine se află calciu, potasiu, magneziu, fosfor și fier, adică mai toate mineralele cu rol în menținerea sănătății sistemului nervos și a celui endocrin, în dezvoltarea lor armonioasă la copii. De aceea, rădăcina de țelină este recomandată în mod special copiilor și adolescenților, inclusiv celor cu tulburări de creștere și de maturizare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU