15 Aprilie 2024
25 accesări
0 comentarii

În general, toate afecțiunile și procesele inflamatorii din organism presupun acumularea de toxine, în special către extremitățile corpului: tălpile și palmele. Prin reflexoterapie sau masaj reflexogen se eliberează tensiunea de la nivelul anumitor puncte și implicit de la nivelul organelor afectate, îmbunătățindu-se, astfel, starea de sănătate.

Totodată, prin reflexoterapie sau masaj reflexogen se înțelege o formă de medicină alternativă care se bazează pe ideea că anumite părți ale corpului, în special picioarele, mâinile și urechile, sunt conectate prin intermediul unor puncte și zone reflexe la diferite organe și structuri din corp.

Astfel, prin aplicarea presiunii sau masajului asupra acestor puncte reflexe, se presupune că se poate stimula vindecarea și echilibrul în organism. Potrivit dr. Corina Dragomir, reflexoterapia este, deci, o formă de masaj localizat, realizat în general la nivelul tălpilor, palmelor și lobului urechii. Este o tehnică destul de avansată, fiindcă indiferent de zona masată, trebuie urmată o hartă precisă a punctelor cheie energetice. Practic, la o diferență de nici un centimetru se pot afla punctele unor organe diferite, motiv pentru care precizia este esențială.

La momentul actual, există mai multe tehnici diferite de reflexoterapie, cele mai comune fiind reflexoterapia plantară (aplicată pe tălpi), reflexoterapia palmară (aplicată pe mâini) și reflexoterapia auriculară (aplicată pe urechi). Fiecare tehnică de masaj reflexogen se concentrează pe zonele și punctele specifice corespunzătoare diferitelor organe și părți ale corpului.

„Deși mulți oameni afirmă că resimt beneficii, este important să menționăm că există o lipsă de cercetare științifică riguroasă care să demonstreze eficacitatea acestei terapii. Cu toate acestea, multe persoane au raportat o ușurare subiectivă a simptomelor și o stare de bine generală după sesiuni de reflexoterapie. Terapia propriu-zisă constă în ședințe de masaj reflexogen, concentrate pe zonele cu probleme. Ca urmare, reflexoterapeutul va presa cu degetele punctele dureroase, cu o intensitate medie sau mare, pentru a facilita dizolvarea depunerilor de toxine, circulația sângelui și implicit oxigenarea țesuturilor. Efectele se transmit mai departe către organul corespunzător punctului respectiv. Pe lângă durerea locală care uneori poate fi greu de suportat, veţi simți ca și cum sub degetele terapeutului se topesc cristale de nisip”, a subliniat specialistul.

Fiindcă reflexoterapia acționează similar cu o dietă de detoxifiere, puteți resimți și efecte adverse ca durerile de cap, amețelile, uneori greață sau lipsă de energie. Deși este neplăcută pe durata tratamentului, această terapie are efecte benefice demonstrate. De precizat că durata terapiei depinde de numărul de afecțiuni și de gravitatea acestora. Totuşi, cu aproximativ două ore înainte de ședința de reflexoterapie, evitaţi să consumaţi alimente grele. Luaţi o masă ușoară sau gustări sănătoase pentru a evita disconfortul abdominal în timpul ședinței şi asiguraţi-vă că purtați haine confortabile și lejere, care permit accesul facil la zonele pe care terapeutul le va trata (de exemplu, picioarele sau mâinile). Astfel, veţi putea relaxa corpul în timpul ședinței și veţi maximiza beneficiile tratamentului. Reflexoterapia poate avea beneficii diferite pentru fiecare persoană, iar rezultatele pot varia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU