03 Aprilie 2020
676 accesări
0 comentarii

Nu există casă în care gospodinele să nu folosească sarea. Specialiștii spun, însă, că, deși este necesar să se consume sare la mâncăruri, un volum prea mare poate provoca dezechilibre grave în organism, favorizând apariția unor afecțiuni.

Un studiu realizat de oamenii de știință din Canada arată că o dietă bogată în sodiu crește riscul de declin cognitiv. Aceștia au descoperit că un aport mare de sodiu poate afecta funcția cognitivă la adulții sedentari. În același timp, sodiul ajută la echilibrarea lichidelor din organism. De asemenea, excesul de sodiu în dietă poate afecta funcționarea optimă a rinichilor. Rezultatul? Este eliminată mai puțină apă din organism. Acest lucru poate cauza hipertensiune arterială, boli de rinichi sau poate agrava afecțiunile renale la cei care suferă de acestea.

În plus, un nivel ridicat de sodiu favorizează apariția pietrelor la rinichi.

Unii oamenii de știință cred că excesul de calciu eliminat în urină crește riscul de subțiere a oaselor. Mai mult decât atât, pierderea calciului pe o perioadă lungă de timp este asociată cu osteoporoza, mai ales la femeile care se află la menopauză.

XXX

Excesul de sare în alimentație poate provoca și hipertensiune arterială. Aceasta poate duce la multe alte afecțiuni grave de sănătate, cum sunt insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Deși tensiunea arterială crește odată cu vârsta, scăderea aportului de sare poate preveni situațiile în care tensiunea arterială crește excesiv.

Specialiștii avertizează că excesul de sare poate duce la formarea edemelor. Această afecțiune se caracterizează prin umflarea brațelor, a mâinilor, a gleznelor și a picioarelor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU