Sursa foto Dona

Sursa foto Dona
16 Iulie 2020
843 accesări
0 comentarii

Pentru că ne aflăm în plin sezon estival, medicii ne avertizează că trebuie să fim foarte atenţi atunci când mergem la piscină sau la plajă. De ce? Apa care ne intră în urechi atunci când ne bălăcim creează un disconfort care nu trebuie ignorat.

Potrivit dr. Gheorghe Comşa, urechea înfundată cu apă reprezintă o problemă deranjantă şi, pe lângă împiedicarea auzului, poate cauza şi o serie de alte senzaţii neplăcute.

„Dacă aţi ţinut capul înclinat pe partea cu urechea afectată, aţi pus o compresă caldă sau aţi folosit aburi ori aţi încercat să puneţi presiune pentru crearea de vacuum, toate fără rezultat, atunci adresaţi-vă unui specialist. Medicul ORL este singurul care vă poate scăpa de această neplăcere.

Apa în ureche nu reprezintă, de obicei, o problemă, dar există situaţii când se impune un consult medical, de exemplu dacă apa a determinat instalarea unei infecţii.

Aşadar, nu amânaţi vizita la medic dacă simţiţi că auzul a fost afectat, dacă vă doare urechea ori dacă simţiţi o scurgere şi o presiune în canalul auditiv. Nu neglijaţi aceste simptome, pentru că infecţiile urechii pot conduce la pierderea auzului”, a subliniat medicul.

Unii oameni se întreabă cum îşi pot da seama că au urechea înfundată cu apă. În timp ce unele simptome pot fi mai evidente, altele sunt mai puţin observabile. De cele mai multe ori, este vorba despre o senzaţie evidentă de lichid în ureche, dar pot exista şi alte simptome mai puţin specifice, precum: senzaţie de presiune în urechea internă, sunete similare valurilor în canalul auditiv (în special când vă înclinaţi capul), o senzaţie ciudată, de furnicătură în urechea internă, un sunet înnăbuşit într-o ureche sau în ambele, durere în ureche, umezeală în urechea internă.

De asemenea, atunci când există lichid la nivelul urechii, trebuie să evitaţi dezvoltarea unei infecţii sau a unor leziuni la nivelul canalului auditiv. Totodată, există o serie de alte remedii, tratamente şi metode eficiente în acest sens ce pot fi realizate chiar acasă.

De exemplu, vă puteţi înclina capul într-o parte, aceasta fiind cea mai simplă modalitate de a îndepărta apa din urechi. Făcând acest lucru, apa se va scurge de la sine. Totuşi, uneori, apa se află în canalul auditiv, dar nu este cu adevărat captivă în acel loc. Aşa că, dacă vă îndreptaţi urechea înfundată către podea, apa se va scurge singură, doar că poate dura mai multe minute. În mod evident, dacă alegeţi să vă înclinaţi capul în direcţia opusă, apa va avansa suplimentar în ureche, ceea ce nu este de dorit.

Apoi, un alt mod de a elimina lichidul din ureche este prin folosirea de presiune şi crearea de vacuum în canalul auditiv. Cu capul înclinat într-o parte, puteţi să presaţi zona, să apăsaţi sau să vă acoperiţi urechea cu mâna, ceea ce contribuie la crearea de vacuum. Îndepărtaţi palma rapid, iar apa blocată în interior se va scurge. De asemenea, dacă trageţi uşor de lobul urechii, puteţi să vă deschideţi suficient urechile pentru a permite apei să iasă din ele.

Uscătorul de păr poate fi util

O modalitate de a îndepărta apa din urechea medie constă în utilizarea unui uscător de păr. Practic, aerul cald transformă apa blocată în ureche în vapori şi veţi scăpa rapid de probleme. Ca urmare, luaţi un uscător de păr, setaţi-l pe intensitate minimă şi menţineţi-l la 30 cm de ureche, îndreptându-l către interiorul urechii. Alternativ, puteţi trece uscătorul pe lângă ureche, în loc să îl direcţionaţi doar către interiorul acesteia. În decurs de numai câteva minute, apa va începe să se scurgă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU