29 Septembrie 2020
1052 accesări
0 comentarii

Tot mai multe farmacii de cartier trec printr-o perioadă financiară dificilă: au făcut investiții în reamenajarea spațiilor, conform normelor impuse de contextul pandemic, dar numărul pacienților care le trec pragul tot scade! Ba mai mult, statul întârzie cu plata medicamentelor eliberate decontat. Prin urmare, farmaciștii trag un semnal de alarmă și lansează un apel public către Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să nu contribuie la scoaterea lor de pe piață!

Apariția lanțurilor farmaceutice a dus la reducerea veniturilor micilor farmacii. Pe de o parte, pentru că farmaciștii care dețin o singură unitate nu pot achiziționa medicamentele în cantitățile pe care le iau lanțurile farmaceutice, de unde și prețurile mai mari la vânzare, iar pe de altă parte, pentru că numărul pacienților a scăzut. În acest context, faptul că de o lună și jumătate farmaciștii nu au mai primit de la stat banii pentru medicamentele pe care le eliberează decontat, le „pavează” drumul spre faliment. În consecință, Asociația Farmaciilor Independente „Ethica” a lansat un apel public către Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să respecte termenele de plată pentru decontarea contravalorii medicamentelor eliberate decontat.

„Farmaciile pe care le reprezentăm au anumite particularități: fiecare farmacie membră este deținută de un farmacist, care cumulează de cele mai multe ori funcția de farmacist șef cu cea de administrator, având atât un rol de consiliere și oferire de asistență farmaceutică populației, cât fiind și în contact direct cu aspectele care vizează gestionarea unei societăți comerciale; majoritatea membrilor noștri dețin doar o singură farmacie, mai rar există membri cu mai multe puncte de lucru; o parte semnificativă din farmaciile membre își desfășoară activitatea în mediul rural, în localități greu accesibile”, a arătat farm. Sânziana Rădulescu, președintele asociației.

Apel către Ministerul Finanțelor și CNAS

Așa cum precizam, motivele care au dus la apariția problemelor financiare sunt numeroase. „Furnizorii de medicamente și produse de protecție au scurtat termenele de plată pentru facturi sau chiar au impus plata pe loc sau plata în avans a produselor achiziționate. Adresabilitatea farmaciilor a scăzut considerabil pe perioada stării de urgență, iar apoi pe perioada stării de alertă fie din cauza restricțiilor de deplasare impuse de autorități, fie din cauza problemelor financiare cu care se confruntă populația. Lipsa numeroaselor medicamente pentru boli cronice pune o presiune suplimentară asupra farmaciștilor, care sunt cu atât mai expuși cu cât pacienții, din păcate, trebuie să caute medicamentele necesare din farmacie în farmacie. Având în vedere aspectele menționate, precum și contextul actual în care veniturile farmaciei au scăzut considerabil, devine esențială respectarea termenelor de plată a medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”, a mai arătat reprezentantul farmaciștilor independenți.

„Deși cadrul legislativ permite decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii la termene de plată mai mici de 90 de zile, acest fapt nu reprezintă o practică curentă a caselor de asigurări de sănătate și nu se realizează în mod unitar în toate județele. Mai mult, în aceste momente, decontarea sumelor către farmaciile comunitare se realizează cu mare întârziere (chiar în termen de 120 de zile).

Având în vedere problemele cu care se confruntă farmaciile comunitare, care pot duce la un blocaj financiar pentru acestea și chiar la suspendarea activității acestora, cu efecte negative asupra accesului pacienților la medicamente, precum și asupra personalului farmaceutic, vă solicităm respectuos să facilitați decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii, astfel încât termenele de plată să fie cel puțin respectate conform cadrului legal sau chiar devansate față de maximul admis de 90 de zile”, au transmis farmaciștii către autoritățile statului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN