12 Noiembrie 2017
1121 accesări
0 comentarii

Osteoporoza juvenilă este o afecţiune generalizată a scheletului, în care masa osoasă este scăzută şi structura osoasă deteriorată, ceea ce face ca oasele să fie mai fragile decât în mod normal. Această fragilitate crescută predispune copilul la fracturi. Cauzele primare de osteoporoză juvenilă sunt diferite afecţiuni şi sindroame grave, precum Sindromul Ehlers Danlos.

„Cauzele secundare de osteoporoză juvenilă includ bolile inflamatorii cronice, bolile inflamatorii intestinale (malabsorbţia cronică sau tulburările de alimentaţie - anorexia nervosă), bolile endocrine, medicamente, precum glucocorticoizii etc. Osteoporoza copilului este important de diagnosticat cât mai precoce, prin urmare este important, ca părinte, să spuneţi pediatrului, cât mai rapid, atunci când vi se pare că este ceva în neregulă cu copilul dumneavoastră. De asemenea, este bine să vă asiguraţi că acesta beneficiază de o alimentaţie corectă, cu un aport suficient de calciu şi de vitamina D şi că face suficientă mişcare, indiferent dacă are sau nu osteoporoză”, au explicat medicii de la Centrul Medical „Iowemed”.

Cele mai comune semne, care anunţă instalarea osteoporozei, sunt: durerile de spate sau durere bruscă apărută la nivelul coloanei vertebrale, pierderea progresivă în înălţime, postura încovoiată, fracturi ale coloanei vertebrale, articulaţiilor mâinii sau şoldului, pierderea de substanţă osoasă la nivelul maxilarului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU