08 Martie 2021
1092 accesări
0 comentarii

Foarte mulţi oameni se nasc cu unele semne pe faţă sau pe corp. Desigur, în timp, unele se estompează, dar altele devin tot mai pronunţate. Specialiştii susţin că aceste semne apar, câteodată, din cauza unui surplus de pigment (culoare) la nivelul pielii, alteori din cauza unor vase de sânge care nu s-au dezvoltat normal sau au rămas strâns grupate.

Din fericire, majoritatea acestor semne sunt nedureroase şi nu prezintă un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, sunt cazuri rare ce duc la apariţia unor complicaţii sau sunt asociate altor afecţiuni mai grave. Trebuie precizat, însă, că există mai multe tipuri de semne native. Dacă ne referim, de exemplu, la petele de culoarea somonului (numite şi ciupituri de barză, sărutul îngerilor), acestea sunt subţiri, plate, de culoare roz deschis sau roşie.

În general, apar la nou-născuţi, în regiunea occipitală („muşcătura berzei”), între sprâncene („sărutul îngerului”) sau pe pleoapele superioare. În unele cazuri se estompează odată cu vârsta, iar în altele rămân neschimbate. Aceste semne nu necesită tratament.

Apoi, există petele de culoare roşiatică, asemănătoare unor vânătăi de culoare roşu închis, roz-roşiatice, care se închid la culoare în timp, devenind purpurii. Ele sunt alcătuite din vase de sânge dezvoltate necorespunzător şi pot fi mici sau se pot întinde pe suprafeţe mari ale corpului.

Potrivit dr. Alina Pavlov, partea bună a lucrurilor este că acestea apar foarte rar la copilaşi, iar în cazurile în care sunt localizate pe pleoape cresc riscul de glaucom. Tratamentul include terapie cu laser sau grefe de piele. Petele cafe-au-lait, în schimb, sunt netede, au o formă ovală, iar gama de culori se întinde de la maro-deschis până la maro-ciocolatiu. Apar, de obicei, pe torace, fese sau picioare. Aceste pete pot deveni mai mari şi mai închise la culoare, odată cu vârsta, dar nu cauzează probleme de sănătate. Totuşi, apariţia unor pete de dimensiuni mari poate fi asociată riscului de neurofibromatoză (afecţiune cronică, genetică şi ereditară, caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete sau a unor tumori cu originea în neurofibroame) sau de sindromul McCune-Albright. Afecţiunea este caracterizată prin displazie fibroasă a oaselor lungi, asociată cu pete cafe-au-lait şi pubertate precoce, ce apare atât la sexul masculin, cât şi la cel feminin, dar în cazuri mai rare.

Ca urmare, consultaţi un medic în cazul în care copilul dumneavoastră are mai multe astfel de pete. Tot la naştere, copilul poate fi diagnostigat cu hemangiom, nişte semne de culoare albastră, roşie sau zmeurie, alcătuite din aglomerări de vase de sânge. Ele prezintă diferite forme şi dimensiuni şi apar atât la suprafaţa pielii, cât şi la nivelul organelor interne. Medicii spun că acestea apar la doi din o sută de nou-născuţi şi se dezvoltă la câteva săptămâni după naştere. Cresc rapid în primul an de la naştere şi involuează până la vârsta de zece ani. Ele sunt considerate a fi cele mai frecvente tumori benigne ale copilăriei. „Partea proastă este că apar atât pe tegumente, cât şi la nivelul organelor interne, însă majoritatea nu au nici o importanţă patologică. Doar ocazional, când sunt localizate la nivelul ochilor sau gurii sau când se complică cu ulceraţii, necroze şi hemoragii, este nevoie de tratament”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU