Sursa foto: Coolosophy

Sursa foto: Coolosophy
13 Martie 2020
797 accesări
0 comentarii

Din păcate, la ora actuală, în întreaga țară, cât și în județul Constanța există mii de bolnavi de diabet, o boală metabolică ce se caracterizează prin excesul de zahăr din sânge. În aceste cazuri, zahărul nu mai este folosit pentru producerea de energie, din cauza acțiunii insuficiente sau a lipsei secreției de insulină.

Atunci când avem în meniu alimente bogate în zaharuri rafinate sau zahăr foarte mult, riscăm să luăm în greutate, să devenim obezi, stare care duce mai departe la apariția rezistenței la insulină. Aceasta, la rândul său, declanșează diabetul zaharat de tip 2. Oamenii trebuie să știe că diabetul este, însă, de două feluri: diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) și diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent). Desigur, diabetul mai poate fi și reversibil atunci când pacientul suferă de prediabet, deci atunci când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat drept diabet și când este diagnosticat cu diabet gestațional, care are loc în timpul sarcinii, dar poate dispărea după naștere.

În ceea ce privește simptomele, acestea variază în funcție de cât de mult este ridicat nivelul de zahăr din sânge. Spre exemplu, unii oameni, în special cei cu prediabet sau diabet de tip 2, nu au inițial simptome, în timp ce la diabetul zaharat de tip 1, simptomele apar foarte repede și pot fi mai severe.

Referitor la diagnosticul diabetului zaharat, acesta se identifică prin determinarea glicemiei din sângele venos, de preferință dimineața pe nemâncate. Așadar, trei valori ale glicemiei peste 126 mg/ml luate în zile diferite pun diagnosticul de diabet.

Ca urmare, dacă ați fost diagnosticat cu această boală trebuie să știți că este necesar să-i acordați o atenție sporită, mai ales în această perioadă, când ne aflăm în plină pandemie de coronavirus.

Mergeţi imediat la doctor, dacă vă simţiţi rău!

Cum vă feriți de coronavirus dacă aveți diabet? Dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice spune că, dacă suferiți de diabet zaharat înseamnă că aveți prea multă glucoză în sânge, iar acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate.

„Continuați să luați medicamentele prescrise şi mai ales, verificați-vă glicemia mai des. Apoi, este nevoie să vă hidrataţi tot timpul, să beţi multe lichide neîndulcite și să mâncați puțin și des. Dacă nu vă simţiţi bine, indiferent de motiv, sunați medicul de familie sau medicul diabetolog. Înainte de toate, însă, fiți atenți la semnele care indică o hiperglicemie și contactați specialistul, dacă aveți unul sau mai multe din aceste simptome: urinare mai frecventă decât în mod normal, în special noaptea, senzație puternică de sete, dureri de cap, oboseală și letargie. Nu în ultimul rând, respectați programarea făcută la medicul diabetolog şi nu amânați controalele”, a declarat medicul.

Dr. Catrinoiu a precizat că specialiștii în sănătate publică au observat, de curând că persoanele cu cel mai mare risc de complicații sau deces cauzat de infecția cu coronavirus sunt persoanele în vârstă care deja suferă de diabet și/ sau boli cardiovasculare, cancer sau boli pulmonare cronice.

Aşa că, dacă vă ştiţi că suferiţi de diabet și aveți simptome precum tuse, temperatură ridicată și senzație de respirație îngreunată, trebuie să continuați să luați medicația prescrisă de medicul diabetolog și să apelați serviciul de urgență 112.

„Dacă aveți diabet, ați călătorit recent în străinătate și credeți că ați putut fi expus la coronavirus, urmați cele mai actualizate sfaturi despre cum să procedați, care pot fi găsite pe site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne: http://www.dsu.mai.gov.ro/.

Vă doresc multă sănătate tuturor și vă rog să acționăm cu maximă responsabilitate pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi, dar și pe colegii, vecinii și cunoștințele noastre”, a subliniat diabetologul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU