08 Mai 2019
1035 accesări
0 comentarii

Medicii spun că nu este indicat să le dăm apă bebelușilor în primele șase luni de viață, nici măcar vara, întrucât aportul de apă le crește riscul de diaree și riscul de malnutriție. În același timp, apa poate conține diverși agenți, care pot duce la îmbolnăvirea copilului.

Potrivit dr. Ana Bratu, medic pediatru, dacă unui bebeluș i se dă apă, el va suge mai puțin, iar acest lucru poate duce, din nou, la malnutriție. Pe de altă parte, există și riscul ca și cantitatea de lapte produsă de mamă să scadă.

De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că laptele matern conține mai mult de 80% apă și nu este nevoie să i se dea altceva.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății precizează foarte clar că un copil este considerat exclusiv alăptat atunci când primește doar lapte matern, fără mâncare adițională sau apă. Excepție fac doar soluțiile de rehidratare (în caz de nevoie), picături, vitamine, minerale prescrise de medic.

În plus, laptele mamei îi oferă noului membru al familiei atât hrana, cât și apa de care are nevoie și îl protejează de infecții. Așadar, este foarte important de reținut faptul că prea multă apă în alimentația unui bebeluș duce la creșterea nivelului de bilirubină, scădere în greutate și impune spitalizare. Afecțiunea se numește intoxicarea cu apă a bebelușului.

De asemenea, bebelușii care sunt hrăniți cu formulă de lapte ar trebui să primească laptele perfect pregătit, conform rețetei. Și aici, prea multă apă în formula de lapte poate duce la problemele menționate mai sus.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU