La ora actuală, bolile transmisibile, adică cele infecto-contagioase, sunt extrem de numeroase. Potrivit dr. Loti Popescu, acestea sunt cauzate de microorganisme patogene (agenţi patogeni vii) care pătrund şi se înmulţesc în ţesuturile organismului gazdă şi se transmit cu uşurinţă de la o persoană la alta.
Pentru ca o boală transmisibilă să se poată produce, este absolut necesar să existe trei elemente de bază, trei verigi ale lanţului epidemic: sursa de infecţie, calea de transmitere, organismul receptiv.
„Agentul patogen, eliminat de izvorul de infecţie, poate fi transmis la persoanele receptive prin două modalităţi: transmitere directă sau transmitere indirectă. Transmiterea directă este cea mai simplă modalitate de transmitere a agentului patogen şi se realizează prin contact nemijlocit cu sursa de infecţie. Transmiterea indirectă se face pe mai multe căi (contaminate): apă, aer, sol, obiecte, alimente, mâini murdare.
Germenii patogeni eliminaţi şi vehiculaţi în mediul exterior pe diferite suporturi ajung la individul receptiv şi pătrund în organism, provocându-i infecţia. Locul pe unde agenţii patogeni pătrund în organism poartă numele de poartă de intrare (cale)”, a explicat dr. Loti Popescu.
Bolile infecţioase care se transmit prin intermediul aerului, cu poartă de intrare respiratorie (calea respiratorie), sunt scarlatina, difteria, tusea convulsivă, gripa, oreionul, bolile copilăriei, tuberculoza, virozele respiratorii, antraxul, SARS-CoV-2.
Totodată, bolile infecţioase care se transmit prin intermediul apei/alimentelor, mâinilor, având ca poartă de intrare tubul digestiv (calea digestivă) sau calea fecal-orală sunt boala diareică acută, hepatita virală A, febra tifoidă, dizenteria, holera, toxiinfecţiile alimentare.
De asemenea, există boli cu poartă de intrare cutanată, cum ar fi micozele, scabia, pediculozele sau acele boli care pătrund în organism prin intermediul sângelui contaminat, precum hepatita virală B, HIV/SIDA.
În concluzie, prevenirea bolilor transmisibile înseamnă, de fapt, blocarea căilor de transmitere. În colectivităţile de copii, în mod special, se impune respectarea normelor de igienă personală şi colectivă pentru a se asigura protecţia individuală şi prevenirea răspândirii bolilor.
„Scoaterea din colectivitate previne transmiterea bolii şi altora, evitarea constituirii focarelor. Pentru bolile care se transmit pe cale respiratorie, se va insista pe ventilaţia încăperilor, spălatul pe mâini, păstrarea distanţei, purtarea măştii de protecţie (acolo unde este cazul), respectarea indicaţiilor medicului.
Pentru bolile care se transmit pe cale digestivă, se impune spălarea foarte atentă a mâinilor, folosirea doar a instrumentelor personale, băutul apei doar din surse sigure, depozitarea resturilor menajere în spaţii special amenajate, respectarea indicaţiilor medicului.
Pentru bolile care se transmit pe cale sangvină, se recomandă să nu atingeţi sângele altei persoane”, a adăugat medicul.
Nu în ultimul rând, este necesară asigurarea unei bune imunităţi pe tot parcursul anului, menţinerea unui corp sănătos prin mişcare, o alimentaţie corespunzătoare vârstei, evitarea stresului şi nu numai.