09 Iulie 2016
1441 accesări
0 comentarii

Senzaţia de arsură resimţită în zona stomacului, a gâtului, esofagului şi durerile în piept, poate fi confundată, foarte uşor, cu un simptom al unei probleme cardiace. În termeni medicali, această senzaţie de arsură este denumită „pirozis” şi apare, de cele mai multe ori, după ingerarea meselor copioase, bogate în proteine animale, în timpul somnului sau ori de câte ori consumăm un desert bogat în zaharuri.

Pirozisul este, de fapt, un simptom al refluxului gastroesofagian, afecţiune caracterizată de aciditatea excesivă a sucului gastric ce se manifestă agresiv asupra mucoasei gastrice şi esofagiene.

„Afecţiunea poate fi provocată de ingerarea anumitor alimente sau băuturi, precum citrice, alimente foarte grase sau prăjite, cafea, ceai, băuturi carbogazoase, alimente care irită mucoasa (usturoi, ghimbir, ceapă, chilli), băuturi carbogazoase, alcool etc. Fumatul este încă un factor care poate crea aciditate gastrică. Desigur că aciditatea poate apărea şi în urma administrării anumitor medicamente, cum sunt cele antihipertensive, de exemplu”, explică dr. Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterolog.

Pentru ameliorarea simptomelor este foarte important ca persoanele afectate să îşi schimbe stilul de viaţă. Câteva aspecte demne de luat în considerarea ar fi: scăderea masei corporale, evitarea băuturilor alcoolice, renunţarea la fumat, adoptarea unui regim alimentat care să cuprindă porţii mici şi dese de mâncare etc. În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, doar un specialist gastroenterolog poate prescrie medicaţia potrivită, în urma investigaţiilor care pot stabili dacă mai sunt şi alte afecţiuni asociate refluxului gastroesofagian. De obicei, metoda de investigaţie folosită în această problemă de sănătate este endoscopia digestivă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU