18 Decembrie 2019
1617 accesări
0 comentarii

Aveţi varice la picioare? Vă dor? Atunci este posibil să suferiţi de sindromul Klippel-Trenaunay, o malformaţie congenitală a sistemului venos, caracterizată prin varice la nivelul membrelor inferioare, dar şi creşterea în volum a zonelor afectate şi apariţia unei tumori pe suprafaţa pielii. Din păcate, netratată, afecţiunea poate avea complicaţii majore, pornind de la hemoragii mari, până la tromboflebite şi trombembolism pulmonar.

De cele mai multe ori, boala Klippel-Trenaunay se manifestă doar în zona picioarelor, dar există şi situaţii în care este posibil să fie afectat şi unul din membrele superioare ale corpului.

„Sindromul Klippel-Trenaunay este produs de o anomalie congenitală în dezvoltarea sistemului venos. În mod normal, fătul dezvoltă în mediul intrauterin un sistem vascular ventral (artera şi vena primitivă femurală) şi un sistem dorsal şi sciatic. Începând cu luna a doua de sarcină, sistemul femural continuă să se dezvolte, pe când cel sciatic se atrofiază. În cazul în care sistemul sciatic persistă, iau naştere anomaliile venoase laterale responsabile cu sindromul Klippel-Trenaunay.

Anomaliile sunt prezente la membrele inferioare, mult mai rar la membrele superioare. Mai rar, sindromul afectează membrele inferioare bilateral sau membrele superior şi inferior de aceeaşi parte”, a explicat dr. Dragoş Tudose, medic ortoped.

El a precizat că sindromul Klippel-Trenaunay poate fi de trei tipuri, în funcţie de simptomatologie. Astfel, tipul I reprezintă o anomalie completă, cu tumoră cutanată laterală şi posterioară. La nivelul tegumentelor, apar leziuni difuze care se pot extinde în zona muşchilor şi chiar a oaselor. Vasele hemoroidale sunt afectate, rezultând prezenţa hemoroizilor cu hemoragii rectale recidivante. De asemenea, este posibilă şi creşterea în lungime şi diametru a membrelor.

Tipul II, în schimb, reprezintă o anomalie venoasă, fără creşterea extraordinară a volumului membrelor. Pacienţii acuză greutate la nivelul extremităţilor şi evoluţia este spre insuficienţa venoasă cronică şi embolie pulmonară.

Ultimul tip reprezintă o formă minoră a bolii, apar varice difuze, pete şi alte leziuni mai puţin invazive.

XXX

Ca urmare, cel puţin la început, tratamentul este unul conservator: ciorap elastic pentru compresie, ridicarea membrului inferior, evitarea traumatismelor şi protezarea ortopedică a hipertrofiei membrului. În funcţie de stadiul bolii, există intervenţii chirurgicale specifice complicaţiilor. De obicei, bolnavii cu acest sindrom au o evoluţie bună, care le permite o activitate socială normală în condiţiile tratamentului corespunzător.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU