05 August 2019
742 accesări
0 comentarii

Trăim într-o lume plină de stres şi chiar dacă încercăm, nu putem să îl eliminăm în totalitate. Suntem pe fugă cu toate sarcinile cotidiene, avem multe lucruri de făcut, iar de cele mai multe ori, ziua de 24 de ore pare a fi insuficientă. Din păcate, este destul de greu să elimini stresul în totalitate în această lume extrem de agitată în care trăim astăzi.

Partea proastă este că din cauza grijilor, a stresului ne putem confrunta cu o sumedenie de probleme. Mai grav, atunci când stresul este intens sau durează o perioadă lungă de timp, cronicitatea duce la epuizare, suferinţă şi boală sau la exacerbarea unor dermatoze preexistente.

„Ştim cu toţii că stresul excesiv este nociv pentru sănătate, dar organul care are cel mai mult de suferit de pe urma acestuia este pielea. Practic, atunci când sistemul nervos este afectat de stres, pielea poate reacţiona prin inflamaţie, urticarie, eczeme, dermatită atopică, psoriazis, dermatită seboreică, acnee, rozacee, aftoză, vitiligo, infecţii cu herpervirus, până la hiperhidroză, alopecie şi distrofii unghiale. Toate acestea au nişte manifestări, care încep cu stări de mâncărime, roşeaţă, uscăciunea pielii, distrofii unghiale. Unii pacienţi ne spun că fac mătreaţă sau le cade părul. Totodată, pe fond de stres şi anxietate, mâncărimea şi durerea sunt tot mult mai greu de ignorat, iar disconfortul tinde să fie şi mai mare, pentru că duce la mai multe zgârieturi şi iritaţii prin scărpinare”, a declarat dr. Tincuţa Petre, medic dermatolog.

În plus, anxietatea poate duce la tulburări de somn, dar are efecte devastatoare şi asupra pielii. Cercetările recente au arătat chiar că insomnia pare să aibă un efect negativ asupra capacităţii de regenerare a pielii. Dacă pierdeţi somnul din cauza stresului, este posibil să prezentaţi, de asemenea, simptome mai grave ale dermatitelor.

Este important ca atunci când stresul se manifestă prin apariţia unor dermatite, să consultaţi un dermatolog pentru a confirma cauza şi pentru a primi tratamentul adecvat, din timp.

Spre exemplu, psoriazisul este o dermatoză cronică inflamatorie. Această boală de piele poate fi identificată după leziunile eritemato-scuamoase bine delimitate, cu diferite localizări (scalp, coate, genunchi, palmo-plantar, în pliuri).

Statisticile recente arată că stresul a fost raportat la nu mai puţin de 44% dintre pacienţi înainte de apariţia iniţială a psoriazisului, iar erupţiile recurente au fost atribuite stresului la 80% dintre persoane. Psoriazisul, care debutează înainte de vârsta de 40 de ani, pare a fi mai frecvent declanşat de stres decât boala cu debut târziu. Pacienţii care au raportat un nivel ridicat de stres psihologic pot avea simptome mai severe, atât la nivelul pielii, cât şi a articulaţiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU